Концесионери бият тревога: Морето изхвърля топчета мазут

От няколко дни морето изхвърля топчета мазут. Замърсени са плажовете от Несебър до Синеморец. За това алармираха от Асоциацията на концесионерите. В становище, те бият тревога до компетентните органи. Екоинспекцията от своя страна потвърди, че е започнала спешна проверка.

Проблемът бе регистриран за първи път преди около седмица на морски плаж Синеморец. Впоследствие мазутни топчета започнаха да се появяват и по пясъчните ивици в Созопол, Равда и Несебър. Всички концесионери и наематели полагат огромни усилия да чистят замърсяванията, които морските вълни изхвърлят ежедневно. Подали сме сигнали към всички отговорни институции и апелираме компетентните органи да открият първоизточника на замърсяването, пишат концесионерите.

Стопаните на ивицата са в паника, защото морето продължава да изхвърля мазут. Те изказват предположение, че вероятно нефтен разлив е причина за проблема или пък танкер, чийто екипаж е мил трюмовете на плавателния съд.

Морската вода е видимо чиста,без опалесценция. От лабораторията са взети водни проби, които ще бъдат анализирани по показател нефтопродукти. За резултатите ще бъде уведомена Регионална здравна инспекция-Бургас, съобщиха от екоинспекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони