Концесионерът "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“: Очакват се над 5 млн. пътници на морските летища за 2018

Снимка: Архив

В сравнение с първите 3 месеца на 2017 г. тази година за периода януари-март трафикът на летище Бургас е нараснал с 16.8%, а на летище Варна с 92.3%. Очаква се през 2018 г. летище Бургас за първи път да посрещне над 3 милиона пътници, а летище Варна над 2 милиона или трафикът на двете морски летища да нарасне с 10 %. Това съобщи за медиите Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на компанията -концесионер "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Той посочи, че най-големите пазари за Варна и Бургас са Русия, Германия, Великобритания и Полша. Очаква се спадът на руските туристи да продължи, а пътниците от последните три страни да се увеличат, като полският пазар продължава да се развива и прогнозата за растеж е 30%-40% за 2018 г.

Планирани са 8 нови авиолинии  за Варна, както и за Бургас. Новите дестинации от Варна са 6: Касел , Залцбург, Бирмингам  , Харстад , Лион и Кайро.

Бургас очаква пътници от 14 нови дестинации са: Мюнхен Меминген и Дюселдорф Везе  , Милано Бергамо, Лвов, Ротердам и Маастрих, Лодз и Шимани в Полша, Лил , Йоребру и Норкьопинг в Швеция, Вааса във Финландия, Бейрут  и Техеран .

Фирмата -концесионер проектира разширяването на летище Бургас, което ще се случи в периода 2019-2020г.

Рехабилитира се и перонът за обслужване на въздухоплавателни средства на двете летища. По този начин ще бъдат оптимизирани местостоянките за обслужване на самолетите и ще се увеличи капацитетът и ефективността.

Във Варна приключва и ремонтът на пътека за рулиране "Алфа“ – най-използваната и най-дълга пътека за рулиране, която ще може да поеме дори самолети код"F".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България