Концесията на ски зона „Банско“ може да се промени (ОБЗОР)

Благодарение на решението на ЮНЕСКО от четвъртък вече може да бъдат коригирани грубите грешки в концесионния договор между държавата и концесионера на ски зона “Банско”, допуснати още при подписването на споразумението през 2001 година. Това заяви вицепремие­рът Валери Симеонов на брифинг в сградата на Министерския съвет. Заради неточностите “зелените” манипулират, че концесионера ползва по-голяма площ от разрешената.

Симеонов дойде на “Дондуков” 1 веднага след завръщането си от 42-та Годишна среща на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в Бахрейн. Там след тежки разговори българската делегация успя да убеди страните-членки на Комитета да не приемат решение, с което България щеше да бъде задължена да наруши собствените си и европейските закони. А именно да прави Стратегическа екологична оценка на частичното изменение на действащия План за управление на Национален парк “Пирин”, прието от кабинета на 28 декември. Изменението даде възможност за модернизация на ски зона “Банско”.

Симеонов бе категоричен, че по време на визитата се е убедил, че българските “зелени са заблуждавали дълги години страните-членки на Комитета за ситуацията в Пирин.

Той посочи като успех, че са разяснили фактите по време на разговорите с представителите на тези държави.

“Трябваше да защитим позицията на държавата, която беше изцяло предадена. На сесията бе подготвено решение с много крайни ограничителни, да не кажа драконовски мерки, спрямо страната ни по отношение на развитието на ски туризма основно в НП “Пирин”. Световната организация и държавите-членки не разполагаха с достоверни данни”, каза Симеонов.

Той обясни, че благодарение на работата на българската делегация проекторешението е било коригирано и новите текстове, приети с пълно мнозинство, вече не налагат задължителна екооценка на измененията на действащия План.

Решението на ЮНЕСКО е продължение на определението й от 2009 г., когато за зимен туризъм в Пирин организацията посочи 1078 хектара (виж картата).

Без екооценка на Плановете за управление

“През последните няколко години имаше твърдения, че на плановете на Националните и Природните паркове у нас трябва да се правят Стратегически екологични оценки (ЕО). Приетото от ЮНЕСКО е поредното доказателство, че този тип планове не се подлагат на ЕО”, заяви директорът на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров. Той е бил в делегацията в Бахрейн и говори на брифинга в МС. “Тази манипулация, подготвена в Бахрейн, щеше да ни накара да нарушим българското и европейското законодателство, тъй като този тип планове не попадат в обхвата на директивата за ЕО. Именно това се промени с поправките в решенията. Ние казахме, че ще направим ЕО, но на план с елементи, които биха могли да се оценят. Такива според българските закони са устройствените планове.”, уточни Калугеров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България