Конър Макгрегър - Звездният бияч

NEW YORK, NY - NOVEMBER 12: Conor McGregor of Ireland celebrates after his knockout victory over Eddie Alvarez in their UFC lightweight championship bout during the UFC 205 event at Madison Square Garden on November 12, 2016 in New York City. (Photo by Brandon Magnus/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Професионалният бокс е утвърдена индустрия, в която звездите заработват милиони, но смесените бойни изкуства едва наскоро тръгнаха по този път. ММА боевете имаха нужда от своето голямо лице и го намериха у Конър Макгрегър. 29-годишният ирландец може да няма чак толкова дълъг списък с победи или ореола на неуязвим, но компенсира с атрактивно поведение. Точно това, което е нужно на един прохождащ спорт, за да се утвърди сред водещите.

За най-добра подготовка за смесените бойни изкуства се смятат спортове като бойното самбо или бразилското жиу-жицу, но най-голямата звезда в клетката започва с бокс. Всъщност първо е футболът, но на 12 години Конър се качва на ринга. Едва 18-годишен излиза в аматьорска ММА среща и печели с нокаут в първия рунд, след което веднага подписва професионален договор. Печели два мача в лека категория, но при дебюта си като „перо“ губи от литовеца Артьомий Ситенков, бивша звезда от бойното самбо.

Макгрегър е много разочарован и обмисля да се откаже от спорта, но майка му го убеждава да продължи. Тя намира и следващия му треньор Джон Кавана, но преди да успее да изчисти стила му, Конър претърпява нова загуба – задушен е от Джоузеф Дъфи. Стилът му го прави уязвим, но се оказва неочаквано атрактивен за зрителите. Все пак както на Острова, така и зад Океана, предпочитат да гледат как бойците определят победителя с удари от стойка, вместо да се търкалят по пода в опит да заключат хватка за предаване. Макгрегър, който е левичар с обратен гард, е един от много малкото силни бойци, които залагат на такъв подход и скоро получава предложение от Ultimate Fighting Championship (UFC). Веригата бързо се налага като представителното лице на ММА спорта, а популярността й в САЩ расте главоломно. Кризата в бокса отваря шанс за смесените боеве, които започват да крадат от мястото му в големите зали и на телевизионните екрани.

Точно този момент Макгрегър дебютира с гръм и трясък в лигата. Първата жертва е Маркъс Бримидж, който се опитва да притисне ирландеца като избягва ударите му. Конър го сваля с ритник и го довършва на пода с мощна серия. Боят е прекратен 1,07 минути след началото, а новакът получава наградата за нокаут на вечерта. Следващия бой Макгрегър вече прилага огромния си арсенал от боксови прийоми като ги комбинира с атрактивни ритници със завъртане от таекуондото – редки оръжия в смесените боеве. Съперник е Макс Холоуей, а победата идва по точки. Лошата новина за новата звезда са резултатите от медицинския преглед след мача – скъсано сухожилие в коляното налага задължителна операция.

Макгрегър се завръща почти година по-късно и нокаутира Диего Брандао, носител на черен колан по бразилско жиу-жицу. Подписва нов дългосрочен договор с UFC и започва да реди победа след победа, всичките обявени за „Мач на вечерта“. Съдиите спасяват съперниците от юмруците му като прекратяват предсрочно мачовете. Вече се бие само в Лас Вегас, а целта му е титлата в кат. „перо“. Тя идва след труден успех срещу Чад Мендес в края на втория рунд. После нокаутира за 13 секунди Хосе Алдо и решава да се прехвърли в полусредна категория. Дебютът е разочароващ – Нейт Диас успява да го подчини с хватка – първото поражение на ирландеца в лигата на големите. „По-добре да си стоиш при „перата“, съветва го американецът, но Конър се завръща за реванш. Взима го със съдийско решение след много равностоен мач (48:47, 47:47, 48:47), а шоуто чупи рекорда по платени гледания за смесени боеве – 1,65 млн.

Следващият бой с Еди Алварес носи на Макгрегър титлата в „лека“ и така той става първият в UFC с пояси в две различни категории. През това време лигата вече се превръща в първостепенна сензация и е оценена на 4,2 милиарда долара. Приходите на Конър са далеч от тези на Флойд Мейуедър, но са достатъчни, за да кара луксозни коли и да се движи навсякъде с огромен антураж от сътрудници и приятели. Наясно е, че го познават.

„Всъщност всеки един в някаква степен иска да е на моето място – смята той. - Ако не бях това, което съм, и аз щях да искам същото.“

Но не се смята за звезда. Вниманието на хората му харесва, стига да не е прекалено.

„Не съм като онези Кардашиян с дебелите задници – твърди Конър. - Виждали ли сте ги на какво приличат? Нямам представа как някой може да им се възхищава. Аз бия хората за пари и съм много добър в това. Не мисля, че това е определението за звезда.“

Иска дял от UFC

Малко преди дебюта си в UFC Макгрегър все още получава социална помощ от ирландското правителство, тъй като има трудов стаж като водопроводчик. Сега обаче боецът планира да си купи къща в Малибу, а целта му е да спечели много повече пари.

„Продадоха лигата за 4,2 милиарда, представяте ли си? - казва боецът. – Целта ми е да се преборя за моето. Искам да мога да преговарям сам и да кажа: „Ето толкова ви дължите. Плащайте.“

Конър претендира за много по-големи хонорари, но възнамерява също и да купи дял от UFC.

„Един зъболекар ми каза, че работата ми е като неговата – ако не извадя зъб, не получавам пари – твърди Макгрегър. - А аз нямам намерение цял живот да вадя зъби.“

ЗА НЕГО

Добър е, опитва се да стане известен

Той е страхотен боец. Определено умее да се бие, а също и да се боксира. Силата му е именно в боя от стойка. Сега той ще се бие с мен. Смятам, че аз поемам по-големия риск, тъй като имам 49 победи и нито една загуба. А той вече е губил и никой няма да му каже нищо, ако загуби пак.

Ще го посъветвам да не излага своя спорт като говори глупости. Не мога да приема на сериозно приказките му. Мисля, че се опитва само да стане по-известен.

Флойд Мейуедър, боксьор

Вече не се съмнявам в него

Невероятно е в какво успя да се превърне. Когато за пръв път го видях, си казах: „Ако това момче наистина може да удря, ще стане голяма звезда“. Вече не се съмнявам в него. Той постигна всичко, което можеше да направи в UFC.

Човек, който може да удря по този начин, винаги има шанс да спечели, дори в бокса. Вече очаквам извиненията на хората от бокса за загубата на Мейуедър. Сега те твърдят, че Конър дори няма право да е на ринга с него, че е никой. Но аз наистина очаквам да стане голям мач. Не съм виждал човек, който си вярва така, както Конър. Той наистина смята, че може да нокаутира Флойд. За мен Конър е ирландският Али.

Дейна Уайт, президент на UFC

Мисли само за пари

Явно и той мисли само за пари. Станаха прекалено много – Флойд „Парите“, Конър „Парите“... Опитват се да направят пари от всичко, а хората им се връзват. Явно нашето общество обожествява парите, но не смятам, че трябва да се възползваш по такъв начин от възможността да грабнеш вниманието. Каква е прогнозата ми за мача ли? И двамата ще направят много пари.

Все пак трябва да благодаря на Конър, че ми даде възможност да си отдъхна. Той ми даде шанс да се отърва от тежестта да бъда най-голямата звезда на смесените боеве.

Ронда Роузи, състезателка по ММА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети