Красимир Вълчев: 419 училища са в грипна ваканция, очаква се днес да бъде обявена в още учебни заведения

134 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции във Веаликотърновска област за година Най-много са вложените средства в промишлеността

Апаши разкостват монтанско село

Газови бутилки избухнаха в библиотеката на Лионския университет, сградата гори По първоначална информация има един пострадал

Кола падна в дере на пътя между Вълчи дол и Войводино, загинала е 70-годишна жена

Вицепремиерът Марияна Николова към бизнеса: Нашето сътрудничество създава „добавена стойност“

Повдигнаха обвинение на двама за притежание на близо 5 килограма коноп

Националното ни малцинство в Сърбия може да използва женски фамилни имена по правилата на българския език

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Отменен полет за Барселона остави близо 200 пътници на Летище София

Адвокатът на Харви Уайнстийн отказа да го защитава

Заловиха невръстен крадец, измъкнал ловко 400 лева от магазин Хлапакът влизал в бакалията като отварял секретната ключалка, а на излизане отново заключвал

Министър Вълчев: През следващите десетилетия постъпващите на пазара на труда млади хора ще бъдат едва 2/3 от навлизащите в пенсионна възраст

Задържаха мъж, планирал нападение срещу Белия дом

Петима маскирани нападнаха собственик на чейндж бюро, отмъкнаха му торба със 100 хил. лв.

Копира ли „Българската Коледа“ конусите на нибелунга?

Конусите на Николай Панайотов в “Пръстена на нибелунга”.

Николай Панайотов няма намерение да води дела за плагиатство

След като гледали благотворителния концерт на “Българската Коледа” по bTV, приятели на известния парижки художник Николай Панайотов го предупредили, че според тях сценографията е копие на неговата за тетралогията на Вагнер “Пръстенът на нибелунга”, която се играе в Софийската опера. Художникът реагира с обида на приликата. На стената си във фейсбук той пише: “БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕДАРИ… КРАЛИ! Виждаш произведението си ачик-ачик на сцената безсрамно откраднато и се чувстваш виновен. Горките имитатори, ти си ги блокирал, нищо свое не могат да измислят?”

Кадър от благотворителния концент на “Българската Коледа”.
Кадър от благотворителния концент на “Българската Коледа”.

Сценографката на Коледния концерт Златна Михайлова заяви пред “Труд”, че не е копирала работата на Николай Панайотов, макар в процеса на работа да е отчела сходството. “Моите са криви, несъразмерни, по-големите са начленени на две или три места. Докато работех по проекта се сетих да проверя за снимки с неговите конуси, но не съм гледала оперите, които Карталов е поставял. И реших, че конусите са достатъчно различни и в достатъчно различен контекст.”

Николай Панайотов
Николай Панайотов

Художникът не е съгласен: “Тук просто има copy-paste на сценография… Да кажем – адаптация… Да кажем… заимстване”, коментира той. По-късно призна пред репортер на “Труд”, че “понеже това имитиране е “буквално” и ядосани зрители от залата ми пратиха снимки, в това видях вулгарно претупване, бързешката скалъпено с много пошло общо оформление. Този съществуващ вече отпреди мой чист сценографски образ от Вагнер стоеше като “косъм в супата”, заобиколен кичозна бъркотия. Това ме ядоса и ме накара да реагирам.”

Златна Михайлова е сценограф, декоратор и дизайнер на свободна практика.
Златна Михайлова е сценограф, декоратор и дизайнер на свободна практика.

“Пътят, по който се стигна дотук, е доста банален – обясни Златна Михайлова. – Задачата ми беше да разделя сцената на два сета – за изпълнителите и за интервютата. Миналата година аз също бях художник на сцената и разработих идеята с двуизмерна гора, елхички, като изрязани от картон. Сега режисьорът поиска да направя нещо подобно, но по-стилизирано и триизмерно.”

В крайна сметка Николай Панайотов допусна, че заемката на идеята му може да е била несъзнателна. “Образи от моите конуси доста се въртяха в медии и навсякъде, а и аз показвам отдавна всякакви вариации, напълно е възможно да са “пробили” несъзнателно в идеите на други и да го считат вече за обща собственост. Но аз се чувствам неловко да има скандал около все пак благородна инициатива за дарителство – допълни г-н Панайотов. – Не бих търсил права, бих си “подарил” правата за кауза за деца, независимо в какъв контекст е.”

Тазгодишното издание на “Българската Коледа” събра близо 2 млн. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.