Корейски фирми с проект за гориво от боклука на София (обзор)

Премиерът Бойко Борисов обсъди с южнокорейския си колега Ли Нак-йон сътрудничеството в областта на високите технологии, в отбраната и отбранителната промишленост. Снимки: Цветан Томчев

Борисов разчитал на подкрепа от южнокорейското правителство за завод за батерии

Възможност за директна самолетна линия със Сеул

Корейски фирми искат да изграждат РДФ-инсталации в България. Това съобщи южнокорейският премиер Ли Нак-йон след среща с българския министър-председател Бойко Борисов. Става въпрос за изграждане на инсталация, която ще произвежда гориво от отпадъците на София.

След срещата се разбра и че проектите за производство на слънчева енергия на корейските компании в България дали основания за подписване на меморандум в областта на енергетиката, който се отнася най-вече за обновяема енергия.

Обсъдено бе и сътрудничеството в областта на високите технологии, в отбраната и отбранителната промишленост.

„Договорихме се да засилим сътрудничеството в областта на туризма, културата и образованието”, подчерта Ли Нак-йон. Премиерът Борисов обяви, че разчита на подкрепа от правителството в Република Корея за реализирането на проект за производство на батерии за електромобили в България. Има възможност да се открие и директна самолетна линия между Сеул и София.

„Ще се засили сътрудничеството в туризма, културата и образованието”, добави Ли Нак-йон.

Над 31 фирми в България произвеждат части за „Хюндай”, посочи Бойко Борисов.

Според Ли Нак-йон в България може да се произвеждат батерии, както и части за електрически автомобили.

„Преговорите ни с Фолксваген и оставането на България на финала с Турция много внимателно се следи в Корея”, посочи в изявлението си Борисов.

Българският премиер подчерта още, че пт взаимен интерес са също възможностите, които корейските строителни фирми имат за инвестиции в областта на пътната инфраструктура в България. Борисов допълни, че те биха могли да се включат в редица инфраструктурни обекти у нас чрез механизма на публично-частното партньорство.

 

Ли Нак-йон: България е първата ми любов

Майката на Борисов учила корейски сираци

] Студенти посрещнаха Борисов в Университета за чужди езици „Ханкук” с български народни песни и носии.
Студенти посрещнаха Борисов в Университета за чужди езици „Ханкук” с български народни песни и носии.

По време на Корейската война много сирачета от Южна и Северна Корея са били приети от различни държави. В България са дошли 500 сирачета от Северна Корея.

Между учителите, които се грижели за образованието им, е била майката на българския премиер Бойко Борисов. Това съобщи в началото на официалния обяд, даван в чест на Бойко Борисов в правителствената резиденция, южнокорейският премиер Ли Нак-йон.

Той заяви, че България му е много специална, тъй като била първата държава, която посетил като премиер: „В този смисъл България е моята първа любов”. Борисов отговори, че в България има поговорка, според която „старата любов ръжда не хваща”. След официалния обяд Борисов посети Университета за чужди езици „Ханкук”.

„Моя страна, моя България” изпяха южнокорейски студенти пред премиера и водената от него правителствена делегация.

Ритмите на българска ръченица изпълниха една от залите на университета при пристигането на делегацията ни. Студентите бяха подготвили специална програма, която включваше дори хорово изпълнение на българската народна песен „Седнало е Джоре Дос”.

Борисов дари български книги на университета, а преподаватели и студенти му благодариха за дарението, като го увериха, че ще учат от тях.

През 2005 г. в университета „Ханкук” е създадена катедра по грецистика и българистика. Всяка година около 15-20 корейски студенти се записват да изучават български език.

„С Корея по това и приличаме, че в образование влагаме много”, подчерта Борисов.

 

Премиерът с отличие

Почетен знак от Университета за чужди езици

Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения от вицепрезидента на Университета за чужди езици „Ханкук” в Сеул Чу Ки-сонг.

Борисов акцентира, че ще се подходи подобаващо към обмена на студенти и преподаватели между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и сеулския „Ханкук”.

От началото на следващата учебна година се предвижда да има реципрочност между двете държави и по отношение на стипендиите.

Коментари

Задължително поле