Корея – или нетърпимостта на народа към корупцията

Президентката на Южна Корея Пак Гън Хе е съучастник в значителна степен в криминалните престъпления, които се предполага, че са извършени от дългогодишната й приятелка Чой Суншил. Това заяви шефът на сеулското поделение на прокуратурата на специална пресконференция преди вече 10 дни - в неделя, 20 ноември, като от тогава до сега опитите Пак да бъде разпитана остават безуспешни.

На 29 ноември в нарочно изявление тя не само не призна вината си, а прехвърли топката в ръцете на парламента, като заяви, че ще се съобрази с решението му относно нейното бъдеще като президент.

Но как всъщност се стигна до това държавният глава на Южна Корея вече 2 месеца да е под постоянен и все по-нарастващ обстрел от обвинения? А тези обвинения започват от прозаичните търговия с влияние и облагодетелстване за милиарди, минават през даване на достъп до секретни държавни документи на неоторизирано лице и стигат до членство в религиозна секта, участие в шаманоподобни ритуали и необясними покупки на значителни количества виагра.

Началото на скандала, който в момента все повече заприличва на филм на ужасите, беше в края на септември: според първите разкрития на прокуратурата със знанието и активното лично съдействие на Пак близката й дългогодишна приятелка Чой Суншил е изнудвала едни от най-големите корейски бизнес корпорации да даряват крупни суми на ръководени от нея фондации.15-1 15-2

Това обаче се оказа само върхът на скандала, който вече има своето нарицателно име „Чой Суншил гейт“.

Дъщеря на сектант и дъщеря на диктатор – първи приятелки?

60-годишната Чой е дъщеря на вече покойния водач на религиозна секта Чой Темин. Близо 30 години той е духовен ментор на настоящата президентка Пак.

Първите срещи между Пак и баща и дъщеря Чой са в средата на 70-те години. По това време бащата на настоящата президентка също е президент: генерал Пак Джонгхи е третият президент на Южна Корея след Втората световна война. Той идва на власт след военен преврат и ръководи страната под формата на диктатура почти 20 години. През 1979 г. е убит от един от най-близките си сътрудници.

Една от теориите за причината за убийството му е болезнената му близост именно с гореспоменатия сектантски водач Чой. Чой за пръв път влиза в контакт с президента малко след като съпругата му и майка на настоящата президентка е убита от радикалист привърженик на Северна Корея. Твърди се, че Чой се сближава с тогава 22-годишната Пак под предлог, че комуникира насън с духа на мъртвата й майка.

От този момент датира и близкото приятелство между Пак и дъщерята на Чой - Суншил.

Кой всъщност е държавен глава?

Според разкритията, без да заема никакъв официален пост в администрацията на Пак, която е президент от 2012 г., приятелката й Чой Суншил е била начело на таен съвет, месил се в различни държавни дела, включително назначения на министри. Различни доказателства сочат, че Чой е получавала всекидневни доклади за дейността на президента и лично е редактирала предварително над 40 от речите на Пак по различни официални поводи. Самата Пак призна публично последния факт и се извини, че се е доверила на приятелката си.

Твърди се, че заедно Пак и Чой са „договаряли“ значителни дарения на стойност милиони долари за фондации, ръководени от Чой, като част от сумите са преминавали в личните й сметки. Прокуратурата е в процес на доказване какви точно услуги са получавали съответните бизнес компании в замяна на своите „дарения“. Засега подозренията са за безпроблемни разрешителни за строежи, проекти и снизходително отношение при различни случаи на подкупи на държавни лица.

Според нови твърдения Чой се е възползвала от влиянието си и в сферата на шоубизнеса, най-вече давайки привилегии на определени артисти. Те са били често канени да участват в редица международни събития въпреки липсата си на качества или отношение към съответните събития.

Връзката между Чой и Пак доведе и до появата на нов глагол: суншилвам. Използвайки малкото име на скандалната Чой, глаголът означава „влияя, изнудвам“.

По време на продължаващите вече 5 седмици масови анти-Пак протести в цялата страна гражданин беше сниман, държейки плакат с надпис I * Sunsil * U. Надписът е пародия на рекламния слоган на Сеул, който е I * Seoul * U.

Къде е била Пак, когато близо 300 деца загинаха на борда на ферибота „Сеуол“?

През април 2014 г. Южна Корея беше сполетяна от една от най-големите си трагедии в по-ново време: ферибот, превозващ близо 500 пасажери, потъна и на борда му загинаха 304-ма - повечето гимназисти, отиващи на училищна екскурзия.

И до ден днешен няма точен отговор къде се е намирала президентката Пак в черните часове, през които пред очите на цялата нация корабът потъна и отнесе в недрата на морето децата.

Покрай скандала с Чой обаче съмненията за местонахождението й тогава отново излязоха на дневен ред.

Според едно от предположенията потъването на кораба е било част от ритуал, свързан със сектата на Чой, а загиналите са били буквално „жертвопринесени“. Предположенията отиват дотам да се твърди, че по време на трагедията Пак лично е участвала във вид тайнствен ритуал.

Друг слух предполага, че по времето на потъването на кораба президентката е била в клиника за пластична хирургия, където се е подлагала на разкрасителни процедури.

От президентството отричат тези слухове, определяйки ги като „злобни“ и „неоснователни“. Официалната позиция твърди, че Пак е била в офиса си, получавайки постоянни брифинги за хода на спасителните дейности. Но и до днес няма отговор защо тя пристига на мястото на трагедията цели седем часа след първия сигнал за трагедията.

И още: незаконни медицински рецепти, изписани на името на героиня от сапунен сериал...

Прокуратурата получи нова задача, след като здравното министерство разкри, че на Пак са изписвани рецепти от антиейджинг клиника под фалшиви имена. Новите разкрития твърдят, че президентката е получавала рецепти за витамини против умора под името на приятелката си Чой и нейната по-голяма сестра (и двете VIP клиентки на съответната клиника).

При издаването на рецептите, предназначени за Пак, клиниката е използвала също и псевдонима „Кил Лаим“. Името съвпада с това на главната героина от популярния корейски сериал „Тайната градина“. Сюжетът му разказва за млада каскадьорка, която разменя тялото си с това на ексцентричен богаташ. Историята проследява опитите на двамата да върнат душите си в собствените си тела. Критици на Пак изказаха предположения, че подобно на сериала Чой се е вселила в тялото на президентката...

Рецепти, издадени на фалшиво име, са незаконни според корейското законодателство.

Основният въпрос на дневен ред е защо въобще е било нужно Пак да получава подобни рецепти от частна клиника, при положение че в президентството на нейно разположение има постоянен медицински екип. Този екип от своя страна не е знаел нищо за вземаните от нея лекарства, което пък засилва подозренията, че те вместо витамини може да са били психотропни вещества или инжекции със стволови клетки.

Защо на президентството му е нужно лекарство за еректилна дисфункция?

След проверка на списъка с лекарства, закупени от офиса на президента, се оказа, че сред медикаментите за 2015 г. фигурират общо 364 хапчета за еректилна дисфункция.

На въпросите защо на президента са й нужни такъв вид таблетки, и то в такова количество, официалната позиция е: те е трябвало да бъдат използвани, в случай че Пак заедно с министрите, секретарите и охраната получат пристъп на височинна болест по време на миналогодишната визита в Етиопия, Уганда и Кения - столиците и на трите държави се намират на 1000 до 2000 м надморска височина. Според говорителя на президента хапчетата така и не били използвани...

Ще има ли оставка?

Процентът на одобрение на Пак като държавен глава според статистическите данни падна до 5% - прецедент в историята на страната. Въпреки това засега няма изгледи тя сама да подаде оставка. Дори в последното си изявление - третото от началото на скандала, Пак заяви, че ще се съобрази с решението на Народното събрание относно съдбата й като президент и в същото време отрече да се е облагодетелствала лично от което и да е от приписваните й действия.

Официално следващите избори за президент са предвидени за декември догодина.

Близо 2 милиона корейци на мирен протест в цялата страна

Пет поредни седмици в цялата страна се провеждат анти-Пак протести. Пикът им засега беше през миналата събота, когато на улицата излязоха близо 2 милиона души.

Удивителен е не само броят на хората, които въпреки ноемврийския студ скандират часове наред „Оставка“, но и фактът, че между полиция и граждани няма сблъсъци.

Родители водят със себе си невръстните си деца, ученици идват, облечени в униформите си, доброволци събират боклука, известни певци и фолклорни групи изнасят концерти и представления, будки с всякаква храна се грижат за изгладнелите, търговци продават свещи за мирното бдение и постелки, на които да се седне на земята... Като се оставят настрана плакатите, скандиранията и масираното полицейско присъствие, настроението наподобява по-скоро на общонароден събор.

Протестите през изминалите седмици неминуемо напомнят за други подобни, но завършили кърваво - през 1987 г. масовите граждански демонстрации в цяла Корея принуждават тогавашния военен режим да започне демократични промени. Дали мирният подход в настоящето ще доведе също до резултата, който обществото очаква, остава да видим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи