Удължава се грипната ваканция в Пернишка област

Днес е Атанасовден

Затворени са проходи и пътища заради обилен снеговалеж

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Рекс Тилърсън обеща, че американската армия ще остане в Сирия

Убиха бос на мафията в Гърция

Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Корнелия Нинова: Бойко Борисов изпуска нещата от контрол

Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. Това  впечатление сподели днес , когато  се навършват 2 месеца от избирането на правителството, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Държавата ежедневно се раздира от скандали и то създадени от управляващите. Заглавието на тези два месеца е: нестабилност и корупция. Все още правителството няма управленска програма. Започнаха с корупционни скандали, които и до днес продължават. Имахме министър, назначен за 24 часа и уволнен заради съмнения за корупция. Имаме обвинения от прокуратурата по отношение на строителството на пътища в АПИ. Случаят НДК и взаимни обвинения от управляващите за съмнения за корупция. Имаме нестабилност и разделение, език на омраза и разделение на обществото ни на едни групи срещу други. Опозицията в парламента е наричана „убийци“. МВР-заплати срещу учителски заплати – противопоставяне на едно съсловие на друго, което за нас е абсолютно неприемливо. Започват протести – на майките с деца с увреждания, лекарите, МВР. Това показва нестабилност и напрежение в обществото. За съжаление отвориха и тежка война в институциите с комисията анти-Радев. На фона на всичко това възникна и конфликтът в Асеновград, където една общност застава срещу друга. Улисани в тези ежедневни скандали, тихомълком не се забеляза, че взеха нов заем от близо 400 млн.лв., увеличиха се цени на парно, ток, Топлофикация, административни такси в съдилищата. Вместо след изборите да се внесе сигурност, стабилност и да се гарантира развитие-  нестабилността се задълбочава“, обяви Нинова.

Тя подчерта, че от БСП искат държавата да се стабилизира, председателството да мине авторитетно и спокойно и да се работи по ежедневните проблеми на хората, а не скандал след скандал да затискат обществото.

„Днес лекарите стачкуват заради поредното насилие над лекар. Ние депутатите си свършихме работата и в НК насилието над лекар вече е престъпление. Очакваме изпълнителната и съдебната власт да действат. Искаме бързо производство и ефективни присъди за такива хора“, настоя лидерът на БСП.

Заиграха се много лошо с тема сигурност, оцени ситуацията Нинова.  „Вместо да се правят на доброто и лошото ченге- Борисов и Цветанов, както президентът Радев каза, да вземат да си свършат работа. Стига с този ПР и празни думи. А тя е следната – на КСНС решихме, че до 30.06 – срок, който изтече, правителството трябва да представи конкретни планове за следното: попълване на недостига от личен състав в сектор „Сигурност“; мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж; план за ускорена реализация на проектите за модернизация. Днес пускаме писмо до президента Радев, с което го питаме има ли постъпила в президентската институция информация за конкретни планове, така, както изискваше нашето съгласие по време на КСНС. Впечатлението ни е, че нещата, които трябваше да свършат до 20.06, не са направени, имаме такъв отговор от президентството. Вероятно и тези, които трябваше да свършат до 30.06, не са направени. А по тема „Сигурност“ се изискват конкретни действия. Не приказки и анкетни комисии срещу президента Радев, които наистина ни вкарват в тежка война между институциите“, катогорична е Корнелия Нинова.

По повод събитията от последните няколко дни и ескалиралото напрежение в града, лидерът на БСП каза, че от столетницата категорично не приемат опитите да се прехвърли вината и отговорността само върху кмета на Асеновград. „Проблемите, които там има, са национални и не са за пръв път. Да припомним Катуница, Гърмен, а сега и Асеновград. До мен седи Владимир Москов – шест мандата кмета, с достатъчен опит в местната власт, за да знаем, че сам кмет, без национална политика по тези въпроси, няма как да се справи. Заставаме категорично зад Емил Караиванов и не приемаме само той да носи отговорност за това, което се случи. Насилието не е решило нито един проблем, а само ги задълбочава. Не е това начинът да се действа в тези случаи. Но този случай показва, че когато няма държава и институциите не са си на мястото, и не реагират, народът се самоорганизира. За нас решението се състои в две думи, които имат съдържание и действие – справедливост и правила. Без да настройвам една общност от български граждани срещу други, все пак правилата и законите в България да важат за всички еднакво и всички да ги спазват еднакво. Не е справедливо едни да са изрядни, да си изпълняват и правата, и задълженията, а другите да разчитат само на права“, обобщи Нинова.

Тя се изказа и по темата образование: „Днес видях, че г-н Борисов е коментирал темата образование – всяко дете трябва да учи и да излезе научено от училище. Няма как само с увеличение на учителските заплати, което ние приветстваме и подкрепихме, това да се случи. Няма как- тези деца от ромските махали, само с това да станат изучени. Затова ги питаме- защо не искат финансирането, което отнеха от държавните и общинските училища и го дадоха на частните колежи, да се върне обратно там. Масово българските деца не могат да си позволят да учат в частни колежи. Нека да седнем и да видим какво, освен учителските заплати, може да доведе до крайния ефект – децата освен да учат, да бъдат и образовани. Делегираните бюджети свършиха ли си работата или можем да ги отменим? Излизайки от проблема в Асеновград, искам да кажа, че трябва национална политика, а не един кмет да си решава сам. Национална политика по образование, работа, социални услуги. Затова призоваваме- всички да се организираме, да се обединим и да започнем да решаваме този проблем последователно. Иначе днес ще е Асеновград, утре ще е някъде другаде“, каза Нинова.

По отношение на  бедствията, които се случиха вчера в Самоков, лидерът на БСП обяви, че партията застава зад кмета Владимир Георгиев, който е от БСП. „И не само зад него, а зад всички общини, които пострадаха, но в Самоков е най-тежко. Настояваме от фонд „Бедствия и аварии“ да се помогне на тези общини. Да не се отговаря, че фондът е изчерпан и няма начин да се помага. Сами кметовете няма как да се справят в тази неволя и за хората, които са пострадали най ни боли и искаме държавата да влезе в ролята си да помогне.“, обобщи Корнелия Нинова.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.