Корнелия Нинова: Делото срещу мен е вътрешнопартиен проблем на Борисов

Делото срещу мен е вътрешнопартиен проблем на Бойко Борисов, опит да мобилизира твърдото ядро на партията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ в задочен спор с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

На въпрос как ще спи, след като днес лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще я съди заради думите „Ти си крадец“, Нинова заяви, че ще спи спокойно. „Ще чакам Бойко Борисов в съда и той ще загуби това дело“, заяви Нинова. „За мен не е тревога това, други тревоги имам днес“, каза още тя.

Нинова заяви, че думите ѝ са изопачени. „Използвах поговорка , която казва „крадецът казва дръжте крадеца“, ако и това вече е забранено в България – добре, но наистина други неща са важни за мен, а не това, което г-н Борисов днес обяви. Смятам, че това е негов вътрешнопартиен проблем, опит да си мобилизира твърдото ядро, защото социологията показва, че не всичко е мобилизирано и това дело е точно това“, обясни тя.

Нинова коментира и друг цитат от нейно изказване, а именно, че "демокрацията ни е отнела много неща". По думите той е изваден от контекста. Нинова обясни, че в случая е призовала да се върне свободата и добави, че под думата демокрация е визирала периода на прехода, който е създал паралелната държава. „Целият политически елит на този преход трябва да понесе отговорност за него“, заяви Нинова и добави, че БСП носи отговорност, солидарно с всички други.

„БСП е най-демократичната партия в момента“, каза още Нинова и отбеляза, че партията е единствената въвела пряка демокрация при избора на своя председател, единствената ограничила мандатността в парламента, както и единствената, на която лидерът е ограничава властта си до два мандата, показвайки, че тя не е самоцел. Нинова заяви, че е готова да управлява държавата.

"Не изпитвам носталгия по комунизма", категорична е социалистката. "Никога не съм била член на друга партия освен на БСП, категорична е Корнелия Нинова. Тя уточни, че е свързвана със СДС и с Иван Костов, защото по време на кабинета „Костов” е била назначена във външнотърговска фирма. Не познавам Костов и не съм близка с него, не харесвах управлението му, уточни лидерът на социалистите. Именно след този период тя се насочила към БСП по чисто прагматични причини – програмата на партията по отношение на външнотърговската политика.

Баща й е бил член на БКП, тя няма ясен спомен от периода на социализма, защото е била малка.

10% от доходите си всеки месец Нинова внася като членски внос. Докато е работила като депутат вноската е била 250 лв. Доходът на семейството й е 2500 лв. – нейният и на съпруга й. Синът й живее зад граница. „Зная 2 и 200. Живяла съм и много бедно, и спокойно, но никога богато”, обяви лидерът на БСП.

Предложението на социалистите, ако дойдат на власт, е частично запазване на плоския данък и данъчни облекчения за младите семейства с деца, които имат до определени доходи.

Предлагат увеличаване на данъчната тежест само за хората с доходи над 10 000 лв., които са около 7 хил. души. Те ще бъдат облагани с 20%. За останалите данъкът върху доходите ще е 10%, колкото и в момента.

БСП обещава и актуализация и увеличаване на пенсиите, което ще струва около 800 лв. Те щели да дойдат от ограничаване на контрабандата и като се спре кражбата от страна на т. нар. паралелна държава – 10 млрд. лв.

„Турция се меси във вътрешните ни работи с изказвания на министри, на кметове, с действията на посланика, който подпомага една определена партия, протурска, с изказванията на президента Ердоган. Това е абсолютно неприемливо“, каза Нинова. Тя отбеляза, че ако е министър-председател, категорично ще заяви на турската страна да не се меси във вътрешните ни дела.

По думите ѝ страната ни трябва заедно с другите лидери на европейски държави да имаме единна позиция, че спрямо ЕС не може да има такова отношение – всички заедно, а не всяка поотделно да застанем срещу тази обща заплаха.

Според нея отношенията между София и Анкара са се изострили по време на предизборната кампания у нас, тъй като има конкретна протурска партия, която открито и грубо води политиката си в България в полза на чужд интерес.

„Партия ДОСТ е абсолютно неприемлива, тя е протурска партия. Ердоган чрез нея провежда протурска политика в България и се меси във вътрешните ни дела. Това не може да го допуснем в суверенна България и е една от темите, по които бих се обърнала към всички лидери на политическите партии. Поне по няколко да бъде българи и да бъдем държавници, да забравим различията си и да кажем ,че България в този случай стои над всичко, че нямаме различия помежду си и ще се обединим да защитим нейния интерес и суверенитета ѝ.“, коментира Нинова.

По думите ѝ това д имаш позиция и да си защитиш Отечеството и Родината, не означава, че късаш отношения. Тя добави, че на този етап не необходимо да се затваря границата ни. Но тя трябва да се пази. Нинова обвини ГЕРБ за лошата охрана по границата ни и недовършеното преградно съоръжение. „Три пъти повече бежанци се хващат на сръбската граница, отколкото на турската – това е разграден двор. Нищо не направиха тези две години“, каза още лидерът на БСП. Тя добави, че би отменила постановление 208 за заселване на бежанци в българските общини, прието от ГЕРБ.

Няма да се налага да подавам оставка, защото БСП няма да загуби изборите.  "Ще стана премиер, ако спечелим изборите", каза още Нинова. Тя коментира, че това с кой ще се коалира БСП, зависи от резултатите, платформите и преговорите. По думите ѝ най-близки по идеи и платформи са „Обединените патриоти”, и затова първо тях биха поканили на разговор.

Не бихме правили коалиция с ГЕРБ, за нас това не е приемлив вариант, каза още Нинова. Тя заяви ,че с ДПС – два пъти понесохме загуби с такава коалиция и трети път не биха го допуснали. Нинова добави, че е изненада от завоя, който от „ВОЛЯ“ взимат към БСП.

„Миналата седмица бяхме посочвани като злото в България, а сега се превърнахме в във възможен партньор. Това означава, че са непоследователни, такива коалиции няма да правим. С партии, които са при нас само да се възползват от властта и субсидиите, коалиции не желаем”, заяви Нинова.

Тя добави, че не мисли за вариант втора сила, тъй като е сигурна, че БСП ще спечели тези избори. Необходима ни е стабилност. Поради две причини – заради заплахата от Турия и заради председателството на ЕС, каза още Нинова.

Нинова отправи въпроси към лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов - срещу какво е сменил кандидатурата на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева, срещу какво получи подкрепата на ДОСТ и докога личният му властови интерес ще е по-важен от националния.

 

Коментари

Задължително поле