Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

"Ако искаме да променяме България, трябва да започнем от себе си". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР. Нинова коментира предложението да се намалят заплатите на депутатите, както и ваканциите, които са дори повече от ученическите, но не и като на работещите българи.

Тя припомни речта си от преди година в централата на ООН, когато е била избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал, където казва: „Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Пропастта между политическия елит в Европа и в България и народите ни се увеличава. Смятам, че всяка привилегия, е стъпка към политическото ни самоубийство“.

Според нея всички говорят лицемерно колко са големи неравенствата, но с действията си увеличават тези неравенства. Тя подчерта, че 400 000 българи работят на минимална заплата, увеличена с 50 лв., а депутатската с 564 лв. 2/3 от българите работят под средната заплата, която се е увеличила със 120 лв., а за този период депутатската – с 564 лв.

Председателят на БСП опроверга твърдението, че високата заплата гарантира някаква корупционна бариера. „В миналия парламент правихме кампания против лобистките закони - преброихме 42. Ако има логика в това, защо на кметове, общински съветници и всички, от които зависи да издадат лиценз, разрешение, документ и където се раждат корупционните практики, да не направим и техните заплати 3540 лв.?“, попита тя и заяви, че няма никаква логика, освен нежелание депутатите да се откажат от привилегии.

Според нея политиците трябва сами да започнат промяната или вълната, която идва не само в България, ще помете политическото статукво. Нинова е на мнение, че идеята за намаляване на заплатите не се приема, заради мандатното мислене - докато са на власт да вземат всичко, което могат, а после не ги интересува. „Аз имам вътрешно убеждение в това от години и съм правила такива предложения. Смятам, че това е жизнено важно за политическата класа – да даде сигнал към народа си, че разбира как живее той и ще бъде част от този живот. Иначе народът ще ни помете", каза още Нинова.

Тя подкрепи думите на президента Радев, че трябва да се промени статуквото и държавата да се управлява на светло. „Промяната може да се случи и да започне с прозрачност, информираност и да е на светло, но и да продължи със следващи крачки - мерки и всеки да си понесе отговорност, когато е престъпил закона“, категорична е Нинова.

По повод ареста на кметицата на „Младост“, председателят на БСП заяви, че по доказателствата ще се поизнесат органите, но начинът, по който беше направен, е минал границите. „Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание“, посочи тя. Нинова припомни, че подобни показни акции са се случвали в ерата „Цветанов“, когато се раздаваха присъди от трибуната, а България беше осъдена няколко пъти в Страсбург. „Тези пари ги плати народът. С показност няма да преборим престъпността, а с железни доказателства и воля това да става“, подчерта тя.

„Майките от протеста на хората с увреждания бяха дошли в парламента за среща с БСП и не бяха допуснати, без сериозни причини, освен надписа на фланелките им, че системата убива. Да не се допусне някой, който е недоволен от управлението - за мен това е тежка цензура“, каза още тя. Според нея управляващите не искат да се чуе различно мнение и критика.

„След като не могат да се справят със злоупотребите в системата и неправилно издадените решения на ТЕЛК наказват тези, които наистина имат нужда от подкрепа“, допълни тя. Нинова отбеляза, че това не се случва за първи път – когато не могат да се справят с един проблем, наказват изрядните. Като пример посочи закупуването на касови апарати. „Тъй като имало теч в системата на НАП и не се плащат данъци, вместо да заловиш нарушителите, изрядните търговците трябваше да си купят нови касови апарати“, припомни тя.

Има стратегия за сваляне на авторитета на президента Радев

Във връзка с КСНС Нинова заяви, че ГЕРБ налагат мнението, че те са европейци, а всеки, който говори нещо различно, е антиевропеец. „Това е абсолютно измислена и манипулативна теза. Но това, както каза Радев, окарикатурява идеята за ЕС“, коментира тя. Нинова припомни, че когато БСП са заявили позиция против двойния стандарт за храните, са били обвинени в антиевропейско поведение.

„Но днес цяла Европа е съгласна с това. Когато казахме не на Истанбулската конвенция, стана огромен скандал как БСП ще извади България от Европа. Когато Борисов я изтегли, антиевропеец ли е? По случая „Скрипал“ призовахме да не се гонят дипломати - ние бяхме антиевропейци, а когато Борисов каза, че няма да гоним – това е държавническа позиция“, подчерта лидерът на левицата.

Тя сподели, че се е изненадала от изявлението на Цветанов след края на КСНС, защото вътре и дума не е ставало за излизане от ЕС и НАТО. Според нея има страх от авторитета на президента Радев.

„ГЕРБ не приемат, че загубиха една институция с победата на Радев. Те не могат да приемат, че може да има институция, която да не им е послушна. Борисов и Цветанов атакуваха в синхрон президента Радев по време на КСНС. Виждам стратегия за сваляне на авторитета на Радев, но тя има обратен ефект", заяви Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България