Корнелия Нинова: Краят на прехода ще дойде, когато на подсъдимата скамейка до олигарсите седнат политиците

ГЕРБ и ВМРО управляват заедно и заедно трябва да носят отговорността за тези процеси, каза лидерът на БСП

Ще повярваме в борбата с корупцията и ще работим да се сложи край на този модел, когато до подсъдимите олигарси седнат подсъдими политици от всички цветове. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Според нея арестите на олигарсите приличат на картинка от миналото – от октомври 2010 г.

„Снимаха и ни показваха от хеликоптери палати на олигарси. Какво се случи от 2010 до сега – стана октомври 2018 г., за да ни показват същите палати на същите олигарси, но снимани отвътре. Ще чакаме ли още 8 години, за да се случи нещо?“, попита тя.

Според Нинова това е имитация на борба с олигарсите на прехода. „На едните се повдига обвинение и се търси отговорност, а в същото време на другите, с другата ръка - за Кирил Домусчиев  се прави специален закон, за да му се опростят 58 млн. лв, а на Гергов му дават 43 млн. лв. за дупката във Варна. Къде е принципът и това ли е борбата с олигархията и прехода?“, продължи с въпросите Нинова.

По нейните думи това е прах в очите на хората и европейските ни партньори, защото чакаме мониторингов доклад следващия месец. „Трябва да се разгради този политико-олигархичен модел“, категорична е Нинова. Тя обясни, че на сем. Баневи е повдигнато обвинение за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г., а тогава управлява Борисов. Другото обвинение е за присвояване и данъчни престъпления за периода 2010-2011г.

„Къде е бил председателят на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, който е трябвало да следи какво се случва с тези приватизирани предприятия? За това, че си е затворил очите, днес е министър на икономиката“, заяви Корнелия Нинова.

„ГЕРБ и ВМРО управляват заедно и заедно трябва да носят отговорността за тези процеси. Който е нарушавал законите на България и е извършил престъпление, трябва да си носи отговорност. Това е принцип, който важи за всички. Но защо сега, след като се оказва, че от няколко години се знае какво се случва в Агенцията за българите в чужбина?“, попита председателят на БСП.

Тя припомни, че в края на миналата година от пресата във Франция е описана ситуацията, дори е посочено, че корупцията в агенцията достига на равнище министър, дори вицепремиер. „Не са взети никакви мерки. Имало е и вътрешна информация от български служби. Защо сега? Твърди се, че ВМРО през всички тези години е имало отношение към тези процеси“, каза още тя.

Тя сравни ситуацията с предишен период, когато ГЕРБ са почувствали заплаха за правителството и постъпили по същия начин с един друг партньор - Реформаторите и Петър Москов. Тя припомни, че заедно с ГЕРБ са измислили реформата с ваксините и премиерът го е защитавал с доводи за сериозна реформа в сектора и намаляване на цените на лекарствата.

„Като стана напечено, премиерът, за да спаси собствената си кожа, хвърли Петър Москов и Реформаторите на кучетата. Когато види заплаха за правителството, хвърля отговорността върху малкия партньор. Ще повярваме в намеренията на управляващите да се борят с корупцията, когато и големият партньор си понесе отговорността“, категорична е Нинова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика