Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Петьо Блъсков: Народът решава дали София да я управлява човек като Манолова – ту от БСП, ту не е от БСП Не знам какво е направила като омбудсман, освен, че беше на всички протести, изтъкна главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

Приятел на убития Андрей Монов: Полфрийман не се е променил, никога не каза, че съжалява

Емил Костадинов, БСП: Въпросът вече e: или Нинова, или партията

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Полицаи изведоха барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Корнелия Нинова: Намеква се за икономическа криза, но нашата икономика не е готова за това

Снимка: Пламен Стоименов/ архив

Намеква се за икономическа криза, но нашата икономика не е готова за това. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация по повод новия политически сезон.

„Започва един интересен, наситен с политически събития парламентарен сезон. От нас събраните в тази зала зависи да го направим пълноценен и резултатен. Нашият принос на парламентарната група на „БСП за България“ за такава резултатност ще дадем основно по пет въпроса. Не са измислени в партийната ни централа, продиктувани са в реалния живот. Те са икономика, социална политика, включвам в нея образование, здравеопазване, доходи и неравенства, върховенство на закона и справедливост, фискална политика и местно самоуправление. Икономика. Уважаеми колеги, продължава клишето, че държавата е лош стопанин, че пазарът ще регулира всички отношения, макар че светът и Европа разбраха, че това е грешка“, допълни Нинова.

„Нашите предложения конкретно ще бъдат за роля на държава в икономиката така че включително чрез данъчни стимули да помогнем на малките и средни предприятия, на семейните фирми, на средната класа. Ще внесем обещания от нас Закон за държавните предприятия. Те могат да бъдат управлявани добре. Често говорим за инвестиции“, допълни още Нинова. „Все по-малко чуваме да се говори за производство“, обърна внимание Нинова. Тя посочи, че вниманието на БСП ще бъде съсредоточено там.

„Много специалисти, световни и европейски започват да намекват, че се задава икономическа криза. Нашата икономика не е подготвена за това. Един от основните стълбове за преодоляване на такава криза, за посрещане на такава криза е п отреблението. То може да се стимулира с увеличаване на доходите. Ето защо в нашето внимание, втория акцент е социалната политика, е увеличаването на доходите не само като икономически механизъм, а като много тежък социален проблем“, изтъкна Нинова. Според нея трябва да се върне ролята на държавата.

„Ще внесем конституционна жалба срещу практика – джипа, държавния бюджет в багажника и раздаването на пари за партийни цели“, каза още лидерът на БСП.

„По отношение на фискалната политика, Нинова отчете, че е абслолютно сбъркано провеждането й. „Парите на българските данъкоплатци не се харчат по определения през държавата ред през бюджета. Харчат се еднолично, за партийни цели“, заяви още Нинова.

„Ще видите нашите позиции по Закона за публичните финанси и ще имате конституционна жалба за Конституционния съд за неспазване и за раздаване на парите на българските данъкоплатци с постановление на Министерски съвет извън рамките на парламента“, заяви още Нинова.

Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на местните избори – джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца на партийни цели и за избори на подходящи кметове. Ще получите институционално позиция как това да се промени“, подчерта Нинова.

„Следващият ни акцент е местното самоуправление и местната власт. Тук държавата избягва от своите отговорности като прехвърля на общините без финансиране и за постоянно задължения“, допълни Нинова. В тази връзка Нинова заяви, че БСП ще направи своите предложения за това.

„Имам въпроси към г-н Борисов, към вас. Кой колективен орган в държавата, парламент или Министерски съвет реши, че един от малкото приоритети, които сме се обединили всички години наред – влизането ни в Шенген, вече не е приоритет. Основателна ли е темата, която постави президента тук в институциите да се върнат решенията. Не еднолично един човек – вчера смени външнополитичесикя курс на България. Защо? Защото, ако влезем в Шенген, ще дойдат 150 бежанци от Гърция. Това е несериозно. В най-голямата криза на бежанския поток, всички ние искахме да влизаме в Шенген, сега, когато няма такова нещо, изведнъж решихме, че не искаме. Защо? Защото не ни пускат. А не ни пускат, защото направихме много грешки“, допълни Нинова и подчерта, че страната ни е създала опасност за европейската сигурност.

„Нека дебатът за местна власт и местно самоуплавление бъде съдържателен и в посока на промяна“, каза още лидерът на БСП.

Тя призова това да не се приема това от парламентарната трибуна за партийна изгода в местните избори. „Става въпрос за принципи, за сбъркан модел, който изисква високо съгласие за неговата промяна, ако наистина мислим за общините и гражданите“, подчерта Нинова.

„Разбираме и абсолютно споделяме принципа за разделение на властите и за това, че държавата не бива да се меси в независимата съдебна власт. Държавата има своята роля и тук. Да създаде такива правила, че тази власт да функционира пълноценно и да се унищожи чувството за несправедливост у българския народ. Ето защо ние ще внесем закон, който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата“, допълни още Нинова.

Тя изтъкна, че позицията на БСП е върховенство на закона, а не на личността. „Нашата задача е не да избираме главен прокурор, нашата е да създадем такива правила, че съдебната система да функционира пълноценно.“, допълни още Нинова.

„Предстои избор отново на председател на КПКОНПИ. Дойде време да си дадем сметка. Ако искате този разговор на разбирателстов, че моделът, който измислихте за борба с престъпността по високите етажи на властта с тази форма на КПКОНПИ не работи. Докарахме го дотам, че самият председател на КОНПИ да бъде обект на разследване за престъпление“, заяви Нинова.

Тя посочи, че БСП ще внесе отново своето предложение за друг модел на орган за борба с престъпността. „Предстои избор на двама европейски прокурори. Никой дума не казва за това“, коментира още Нинова.

Тя посочи, че вече депутатите имат на банките си предложението на БСП за отпадане на бързото производство. „Г-жо председател, апелирам възможно най-бързо да гледаме този закон без оглед на партията, която го е внесла“, допълни още Нинова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.