Корнелия Нинова: На първо място е човешкият фактор, а след това модернизацията и техниката

Трябва да поставим на първо място човешкият фактор, а след това модернизацията и техниката. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“.

Нинова обърна внимание, че каквато и техника да закупим, ако няма готови специалисти, които да я използват, няма смисъл. „Със съжаление чух днес ръководството на ВВС, на празника им, да споделят, че изключително много се тревожат за демотивацията на личния състав, напускането на кадрите и от липсата им. Следователно човешки ресурс на първо място“, заяви лидерът на БСП.

По отношение на модернизацията, Нинова посочи, че има политически спорове по тази тема години наред.

„Къде е балансът? И трите рода войски имат нужда от модернизация. Имаме нужда и на фона на това, което се случва в света, но можем ли политиците да намерим баланса, така да бъде разположен във времето, че да не натоварва най-бедната страна, страната с големи социални проблеми до степен така, че да лиши правителството, което и да е то, да може да решава други проблеми. Баланс е необходим и разполагане във времето на тези проблеми“, каза Нинова.

По думите й не се говори за пръв път за индустриата и индустриалното сътрудничество. Според нея България има потенциала като нация. „Имаме и отбранителната промишленост, т.е. ето възможностите как да се възползваме от тази обща европейска политика“, заяви Нинова.

Според нея това са сериозни и големи въпроси, които предстои да намерят решение. „Още веднъж казвам, че е възможно да се намерят тези решения на базата на национално съгласие, но стъпвайки на принципи и ценности – и български, и европейски. Те да бъдат национален интерес и мисъл за това как Европа в следващите месеци и години да намери своя общ път, дори и в различията си, да остане единна, да стане силна и да намери общото решение за сигурността не само на ЕС като такъв, но на всеки европейски гражданин като човек“, заяви лидерът на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България