Борислав Гуцанов : Свалянето ми от поста е прецедент, който трябва да бъде спрян

Андреа лъсна чисто гола във вана (СНИМКА)

Пуснаха обвинения за хакването на НАП

Защитен свидетел обвинен в убийството на варненски диджей

Русия предложи на Турция изтребители Су-35 По-рано днес САЩ блокира Анкара от програмата си за бойни самолети F-35

Двуглава костенурка се роди в Малайзия Оцеляла едва няколко дни

Започна одит на информационните системи на НАП

Иран задържа петролен танкер в Персийския залив

Рицарите на Малта дариха линейка на „Пирогов“

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми

Два проекта стартират в защитено жилище за младежи с интелектуални затруднения Ще бъдат направени обновяване на базата и подготовка за заетост на младежи

Велико Търново ще получи европейски средства за доизграждане на ВиК инфраструктурата В областта от Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират близо 67 млн. лв. по 28 договора

Бащата на Неймар на среща с „Ювентус“

Паламудът се люпи, хванали няколко малки риби в Лозенец и Приморско

Млади атлети и журналисти се включват в проект срещу агресията в спорта

Корнелия Нинова: Предлагаме нов здравен модел "И в Кюстендил закриват отделение. Това не може да продължава", заяви лидерът на БСП

„Правим изнесени заседания на Изпълнителното  бюро на БСП всяка седмица в различна област в страната. Амбицията ни е до края на август да обиколим цялата страна“. Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя уточни, че по време на срещите се разговаря с всички общински ръководства и се разглеждат проблемите и решенията за тях  във всяка община.  Нинова засегна тема, която се отнася за Кюстендил, но е и национален въпрос – здравеопазването.

„В Дупница закриха отделението по хемодиализа, сега предстои закриването на ортопедията и хирургията, може би и АГ отделението. В Кюстендил миналата година са закрити три отделения, от вчера – още едно, инфекциозното“, посочи Нинова.

Тя припомни, че Видин, Враца и Монтана са излезли на протести по същата причина.“Два пъти от БСП викахме министъра на здравеопазването в Народното събрание миналата седмица, за да каже какво се случва в страната, но и двата пъти отказа да дойде. Този въпрос вече не търпи отлагане и днес предлагам на всички колеги, от всички партии, да седнем разумно, с аргументи, и да разговаряме за разрешаването на въпроса със здравеопазването – без лобистки интереси, без интереси на фирми, с един единствен интерес-пациента. Каним всички партии на разумен разговор и слагаме на масата нашето предложение. Нека те да дадат техните и да намерим решение“, каза още Нинова.

Тя представи предложенията на БСП по проблемите. По първия проблем с кадрите – лекари и медицински персонал, Нинова изтъкна нуждата от Наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата, както и стипендия за обучение по медицина от държавата, но с ангажимент – завършилите да работят 5 години в България. Тя посочи като решение и финансиране на специализации в чужбина, но също с ангажимент за работа в България след това.

„За пациентите – предлагаме всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде с пълна информация за заболявания, лечения и профилактика. За здравноосигурените – пълен безплатен достъп до здравеопазването. За здравно неосигурените – държавата да гарантира базов пакет за медицински услуги. За лекарствата – намаляване на ДДС,което е добра европейска практика. Ежегодно държавно определяне на цените от реимбурсния списък и контрол върху изпълнението. И четвърто, да се премахне статутът на болниците на търговски дружества. Здравето и здравеопазването не могат да бъдат обект на търговия“, посочи още Нинова.

Тя обясни, че от БСП предлагат регионална структура на здравеопазването, в която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ и да се управляват на регионален признак.

Председателят на БСП изтъкна, че решаването на проблема вече не касае само здравния статут на българските граждани. „Заради такова закриване на болници, много хора напускат регионите. Като няма училища, болница, работа – напускат и отиват в големите градове  или в чужбина. Това поставя въпроса за здравеопазването в контекста на демографската катастрофа. Кърпенето на парче повече не може да продължава. Настояваме за изцяло нов модел в здравеопазването със смяна на главното в него – сега това са финансите, нека в центъра да  да бъде пациентът, лекарите и медицинският персонал“, категорична бе Нинова.

По думите й е добре разговорът да бъде проведен преди бюджетната процедура.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.