Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституцонно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Курсант Деница Иванова от НВУ е носител на наградата „Трети март” Отличието е левовата равностойност на 3000 евро

Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

Корнелия Нинова: Продължаваме борбата за защита на българското производство и земеделие (цялата реч)

Снимка: Благой Кирилов

Поздравявам ви с Деня на труда и международната работническа солидарност! Преди 131 години, 300 000 работници слагат началото в Чикаго. Те стачкуват за 8 часов работен ден. Днес, след 131 години, хиляди в цял свят протестират в САЩ, в Европа, в Русия, и заедно с нас тук, в много градове на България – искаме едно и също – по-добри условия за работа, адекватно заплащане и социална справедливост. Защото 131 години по-късно, проблемите остават нерешени и все по-големи. Това каза Корнелия Нинова по време на традиционния първомайски митинг-шествие на БСП по случай Международния ден на труда и празника на левия печат.

На събитието присъстваха над 8000 души, заедно с партиите от коалицията „БСП за България“ и други леви формации, представители на КНСБ, Национален синдикат „Защита“, граждански и неправителствени организации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Отечествения съюз, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Днес, в 21 век съществува нова, модерна експлоатация на труда, съществува неплащане на заплати, на осигуровки за здраве и за пенсия, и работа в нечовешки условия.
Днес много работници не смеят да вдигнат глас, защото ще загубят и малкото, което получават.
Днес ние сме тук, хиляди, за да дадем на тези хора кураж и надежда, но и да защитим техните права.

БСП влезе в тази сграда – националния парламент, по волята на един милион българи. Няма да предадем тези хора! Първата ни стъпка беше да поискаме и вече имаме комисия, която да се занимава с некоректните работодатели, неизплатили заплати и осигуровки. Няма да спрем до тук, продължаваме с нашите искания – за увеличение на минималната работна заплата, за преизчисляване на пенсиите, за справедливи доходи, за борба срещу монополи и срещу сивата икономика, за защита на българското производство и българското земеделие. Не бива да спираме до тук, защото тези несправедливости са следствие.

Истинската причина е съществуването на паралелната държава. Онази държава, в която малцина богатеят незаконно и безнаказано на гърба на народа си. Онази държава, в която този, който се труди, не получава заслуженото, а се дава път на онези, които крадат и богатеят на наш гръб. На тези несправедливости ние трябва да сложим край. Опитват се да ни спират.

Знаете, опитаха се да ни заглушат, като премахнаха блиц-контрола в парламента, като премахнаха прякото излъчване на парламентарния контрол. Опитват се да ни купят с постове, с власт. Няма да се поддадем, защото нашата цел не е за един ден, не е за да се уредим ние и нашите близки. Това е битка за дълъг път, срещу крещящата несправедливост, че ако си роден беден – ще умреш средно десет години по-рано от другите. Че ако си човек от село – не можеш да се лекуваш, че ако си дете на работници- е по- трудно да влезеш в университет. Несправедливостта, ако си жена – да получаваш по-малко заплащане от мъжете или ако си млад – да не можеш да си намериш работа и да си купиш дом. Това е нашият път, нашата политика и нашата битка.

Ако си един от тези българи, които днес живеят трудно, ако си един от тези българи, които днес не могат да си плащат сметките, ако имаш работа, но се притесняваш дали утре ще я имаш, ако имаш дом, но не можеш да го поддържаш, ако се притесняваш за своята сигурност и сигурността на семейството и на децата си, искам да се обърна към теб: Не се предавай! Имаш съмишленик. Имаш защитник! Ние, българските социалисти ще направим всичко по силите си, за да ти помогнем да имаш контрол над живота ти, за да получиш това, което заслужаваш заради труда си, таланта си и заради качествата си. Когато взимаме големите решения, няма да се съобразяваме със силните, а с теб. Когато внасяме новите закони, няма да го правим заради могъщите, а заради теб. Ще се водим не от интересите на малцината привилигировани, а от твоите, защото ние, българските социалисти, имаме мисия и тя има едно име- справедливост!

С нашата сила и с нашата воля, ще я постигнем. Знам, че много от вас са обезверени, знам, че животът ви е труден и не казвам, че ще ни е лесно. Но важното е – верни на идеите си и въпреки обстоятелствата, да продължаваме напред. Така ще успеем и ще постигнем онази България, за която мечтаем – солидарна, справедлива и свободна.

Честит празник!

/Цялата реч на Корнеля Нинова по време на митинг-шествието на БСП по случай 1 май/

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. В България работа и производство има само в София. Провинцията е обречена на гибел.Във всяко населено място в провинцията има по една група от ГЕРБ която захранва някой олигарх с които си делят евросредсвата и откраднатото.другите мизерстват.

  1. “производство”в софия!в кавички,защото по принцип в българия няма производство(икономика)софия се крепи единствено и само на огромните държавни учреждения и институции…иначе провинцията загива нападната от цигански банди,които опоскват и малкото останало…цели региони на територията на републиката чакат новия спасител,окупатор или каквото там,защото очевидно е,че официална софия изостави на произвола на вилнеещи роми своята провинция!не се ли променят нещата отиваме към тотален разгром на държавата!само ще напомня,че по последни демографски данни населението на видинска област е 80 000 души,за сравнение преди 20-25 години населението на областта е 160 000.за по-малко от четвърт век 50 %от хората от видин и областта ги няма…

 2. Що не идеш на полето,а от трибуната защитаваш българското земеделие ?

  1. щото тия същите съсипаха земеделието и промишленоста – икономиката ! сега ядем европейски храни и носим китайски боклуци и сме доволни че има банани целогодишно ! та сега ни убеждават че щели да възродят земеделието – смях голям !!!

   1. И аз си спомням композициите с животни ,които Луканов изнасяше,а хората с “живи вериги”ги спираха .Сега ще търсим справедливост!?! За “Булгартабак” ли ,за кое ?

 3. Същата реч я ПЯ и СтаниШеф… след това се намести, не къде да е а в Европа. Кое ще борят? Корупцията е на това ниво не от вчера, а от комунизма. Богатите са наследници на партията майка която им даде по едно куфарче с пари за да изземат бизнеса и да са и вечно благодарни…от тея пари дойдоха и мутрите… а сега борбата се подема от г-жа Нинова на нов глас. И така до другия първи май където ще се се съберат 7 хиляди …след това 6 …5 …4…3…

 4. НИНОВА ВИЕ И ВАШАТА ПАРТИЯ ЖИВЕЕТЕ В МИНАЛИЯ ВЕК, А РОДНИНИТЕ ВИ В СЕГАШНИЯ. ЕДНО ДВУЛИЧНО УПРАВЛЕНИЕ СТЕ. ХАЙДЕ ИСКАМЕ ДА ВЪРНЕТЕ МЛАДИТЕ, КЪДЕТО ПРОГОНИХТЕ. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ПОЛИТИЦИ КАТО ВАС!

 5. На парцала Борисов и крадливите свине от свинефермата герб никой не вярва, но и на крадливите комунисти от БСП също никой не вярва, защото прекалиха с лъгането и ограбването на българския народ.

Отговорете