на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Корнелия Нинова: Производители предупреждават, че ще се увеличат цените на стоките и безработицата

Снимка: БСП

„По наша покана се срещнахме с Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите; Българската асоциация на металургичната индустрия; „Произведено в България”, в който членуват около 1500 български фирми и производители; Федерация на потребителите, които имат около 12000 членове; Асоциация на месопреработвателите в България; Българска камара на химическата промишленост. Обсъдихме възможността по съдебен ред да се обжалва решението на КЕВР за увеличаване на цената на природния газ.” Това заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя добави, че има такава възможност и решението ще бъде обжалвано от Федерация на потребителите през другата седмица. „Ще подпомогнем с наши юридически съветници подготовката на жалбата и внасянето й в съда”, каза Нинова, цитирана от партийния пресцентър.

unnamed-1

Вторият въпрос, обсъден на срещата, е да се чуе мнението им за решението на КЕВР. „За тях Комисията не е регулиращ орган. Няма предвидимост в действията й. Няма прозрачност и е лост за защита на монополи. Те очакват от нас, и ние поехме този ангажимент, в първите дни от работата на новия парламент, да поканим Комисията в Народното събрание и да направим широка дискусия, на която да присъстват и представители на българските производители от индустриите, които изброих, за да може от Комисията да изложат мотивите си и механизма по който се взима това решение. За да стане една истинска дискусия, каквато не се състоя в КЕВР, преди да вземат решението”, каза Корнелия Нинова. Лидерът на БСП заяви, че социалистите ще настояват в новия парламент да се създаде отново Комисия за наблюдение дейността на КЕВР. Тя припомни, че в миналото Народно събрание е имало такава.

„Ние ги помолихме, тъй като са реалните производители, да изчислят – как ще се отрази това увеличение на стоките. Има някои производства, при които 70% от себестойността на продукта се формира от цената на газа. Има други, на които тя не влияе толкова много. Но при хлебопроизводителите- и производството, и охлаждането, и логистиката- ползва газ. И там ще е сериозно отражението върху цената”, каза Корнелия Нинова. Тя добави, че представителите на организациите са споделили, че вече се наблюдава изкривяване на пазара. Търговска верига си е позволила вече да повиши цената на хляба, без да е поискано от производителите. „Споделиха нещо много тревожно- че започват да съкращават хора и очакват да се повиши безработицата. Опасяват се, че ще се засили сивият сектор и че тези, които произвеждат легално, ще са най-засегнати, а сивият сектор и изкривяването на пазара, ще се задълбочат. В крайна сметка, това ще се отрази и на бюджета, и на бизнес средата”, каза още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова добави, че на срещата, от организациите са поискали и са получили ангажимент за законодателни промени, с които да се подобрява прозрачността на бизнес средата и борбата със сивия сектор.

Лидерът на БСП заяви, че след като от организациите покажат разчети за отражение на цените, след увеличение на газа, БСП ще внесе предложение в НС за компенсаторни механизми за увеличаване на доходите на хората. Тя припомни, че става дума за Наредба №5, която не е променяна от 2009 г, а в нея минималният гарантиран доход е все още 65 лв. Друг механизъм е увеличаване на МРЗ, на пенсии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.