Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Корнелия Нинова след срещата с КСБ: Има нужда от държавно инвестиране в строителството

Строителният бранш осигурява сериозен процент от БВП и има нашата подкрепа, като държавна политика

„Изразихме нашата позиция за подкрепа към строителния бранш. Загрижени сме, че през 2020 г. спират европейските пари. Финансирането за България може да намалее и по-рано, ако се случи предложението на г-н Юнкер за разделянето на Европа на две скорости. Ето защо се обединихме около това да търсим пътища за национално инвестиране в сектора”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с ръководството на Камарата на строителите в България.

_k1b4434-1Тя обясни, че БСП е представила своята идея за фонд „Индустрия“ и за търсене на публично-частно партньорство между държавата и строителния бранш. „Строителният бранш осигурява сериозен процент от БВП, работни места, защото чрез строителство се осигурява работа на други български фирми. Имате напълно нашата подкрепа, като държавна политика”, каза още председателят на левицата.

Корнелия Нинова обясни, че на второ място обща е грижата за кадрите в строителството. Тя допълни, че е потвърдила позицията на БСП за възстановяване на професионалното образование, на строителните техникуми, във висшето образование – залагане на специалности, които са им необходими и поемане от страна на държавата на издръжката на тези специалности. „Трябва да седнем заедно и да направим един план за България колко кадри трябват включително и в техния сектор, за да ги осигурим”, допълни тя.

Нинова заяви, че е била обсъдена и темата за стимулиране на чужди инвестиции. „Винаги ще подкрепяме коректни външни инвеститори, включително в инфраструктурни проекти, но категорично се обявяваме за защита на българското, българските фирми, българската икономика, българските производители”, заяви лидерът на БСП.

Защо може „Мерцедес” да открива фабрика в Русия, а да не може България да изнася продукцията си за там?

Председателят на БСП заяви, че е постигнато обединение около тезата, че трябва да се търсят трети пазари  „Предложих нашата позиция за сваляне на санкциите срещу Русия и възможност за българско строителство там”, обясни тя. По думите й Русия е пазар, в който ние в миналото имаме традиции и можем също да намерим позиции за българския строителен бранш“, допълни Нинова. Тя коментира, че е посочила и конкретни примери за разговорите, които е имала напоследък с партньори от европейски държави, които са се отнесли укоримо към позицията, че трябва да отпаднат санкциите срещу Русия.

„Защо може „Мерцедес” да открива фабрика в Русия миналата седмица и на тези коли да пише „Made in Russia”, а да не може български строители да правят строителство в Русия и България да изнася продукцията си за там?”, попита лидерът на левицата.

Тя изрази категоричната позиция на БСП против тези двойни стандарти. „Искаме да сме равни в Европа и каквото и да се случва до 2020 г., след 2020 г. България и в частност строителните фирми на България, да се считат за равноправни партньори на всички други европейски фирми”, каза още тя. Нинова заяви, че остават и други отворени въпроси.

„Камарата на строителите в България искат едно трайно и професионално законодателство, а не кърпене на закони на парче по причина на див и варварски лобизъм в парламента”, заяви председателят на БСП. Тя обясни, че Законът за устройство на територията, който е професионален и е създаден от Камарата и би помогнал на българския бранш стои на трупчета и не се гледа, но се правят и кърпят закони на парче.

„Поехме ангажименти, ако имаме мнозинството да възстановим Съвета по законодателство към председателя на парламента. Там професионално да се обсъждат всички законопроекти преди да бъдат внасяни и преди да бъдат гласувани”, заключи Корнелия Нинова.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.