Корнелия Нинова: Смятам за правилно решението на Румен Радев да не участва в КСНС

Смятам за правилно решението на Румен Радев да не участва в КСНС и да не става алиби за решения на политически сили, за които след това трябва да носи отговорност. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

"Бих искала, без да съм адвокат на г-н Радев, да изразя позиция по следното - горе бяха споделени мнения, че той е избягал от отговорност, не желаейки да присъства днес на Консултативния съвет. Искам да заявя, че г-н Радев по Конституция все още не е встъпил в правомощията на президент. Смятам решението му за правилно - да не участва и да не става алиби за решения на политически сили, за които след това трябва да носи отговорност", заяви Нинова.

"БСП със своята кандидатпрезидентска двойка Румен Радев-Илияна Йотова спечели президентски избори, не парламентарни и ще носим отговорност за действията на президента от 21 януари нататък. Ние не сме спечелили парламентарни избори, за да носим отговорност в парламента. Парламентът в момента си има мнозинство, то си действа и си работи. БСП е в опозиция и ще носи отговорност, когато спечели парламентарни избори, вземе мандат и управлява страната", каза още тя.

Нинова посочи, че в този момент от БСП подхождат с разум към ситуацията. "Нашата отговорност е да се приеме бюджета за 2017 г., поради което между първо и второ четене, както обещахме, няма да внасяме предложения и ще подкрепим онези текстове на второ четене, които отговарят на нашите политики", добави тя.

Нинова посочи, че отговорността като опозиция им по теми като бежанците е да предлагат решения, но уточни, че дали правителството и мнозинството ще се съобразят с тях си е тяхна работа.

По отношение на инициирания от екипа на "Шоуто на Слави" референдум лидерът на БСП посочи, че ще внесат предложения за смесена мажоритарна система. "Промяната е твърде сериозна за да се прави на коляно", коментира тя предстоящите промени в Изборния кодекс.

Коментари

Задължително поле