Корнелия Нинова: ЧЕЗ подкрепя с писмо Иван Иванов - защо ли?

От дискусията днес ще остане впечатлението, че парламентът е виновен, че КЕВР не си изпълнява законовите задължения и не се произнася „за” или „против” сделката за ЧЕЗ, и виждате ли, ние тук се самобичуваме, за това, че сме приели един лош закон, който те не могат да изпълнят. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от партията.

Няма нужда да си припомняме юридическите тезиси, че няма добър или лош закон, законът се изпълнява. Интересен е дебатът по между ни.

Една част от ГЕРБ казват: „БСП са виновни, че приехме такъв лош закон без критерии”. Друг от ГЕРБ обаче каза: „ОП са виновни, защото те го предложиха." ГЕРБ гласували този закон, "за да угодят на опозицията". Интересна теза, която заслужава внимание. Най-накрая опозиция получи и признание, че вие управлявате, за да изпълнявате нейните желания.

Твърдите, че има политически натиск върху КЕВР, което е недопустимо. С какво се аргументирате колеги? С искането за оставка на г-н Иванов от една политическа партия и подписите на 200 000 българи. Това било политически натиск. Интересно ми е- защо никой не спомена, че вчера IEC България; КонтурГлобъл Марица Изток 3 АД; Асоциация „Хидроенергия”; Българска фотоволтаична асоциация; EVN България; Енергопро и ЧЕЗ Груп застанаха като един в защита на г-н Иванов и това не се счита за натиск. Значи 200 000 българи да си кажат свободно мнението е натиск, политическа партия да поиска изпълнение на закона, е натиск, а онези, чиято печалба зависи от решенията на КЕВР- да се произнасят по този спор и да защитават КЕВР, не е натиск. Всичко това сте оформили под гръмкото заглавие „Защо всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия и Мая, не”. Ами отговорете си, защо. Не е ли конфликт на интереси, уважаеми колеги, когато фирми, чиято дейност и печалба зависят от решенията на уж независимия орган, като един застават зад него и го хвалят за дейността му и на вас това не ви прави впечатление и не го споменавате. И най-непредубедения човек, който ни слуша, ще разбере за какво става въпрос – големите в бранша застават зад КЕВР, 200 000 подписа на потребителите и НС нямат никакво значение, защото било натиск. Тези големи си позволяват да кажат, че говорят от името на всички потребители: „В последните 3 години КЕВР е заслужило уважението на бизнеса като независим регулатор, защитаващ интересите на всички потребители”. Значи фирмите, които дават заявките, КЕВР които им вдигат цените непрозрачно, и по това вече имаме произнасяния на различни органи, си позволяват да говорят от името на всички потребители и в защита на „независимия” орган.

Третият ви аргумент – как така държавата ще се меси в една сделка между два частни субекта. Това го слушаме откакто комисията за ЧЕЗ работи и че няма критерии, по които държавата, и в случая КЕВР, да се произнася.

Уважаеми колеги, забравяте, че има един закон и едно постановление 181, в което пише кои дейности и кои обекти са от значение за националната сигурност и една Конституция, в която пише, че държавата се грижи за националната сигурност. В тези закони и постановление, които са дело на парламент и на МС, пише, че преносът на електрическа енергия е елемент от националната сигурност. Защо отричате конституционното задължение на държавата и правителството да се грижат за националната сигурност.

Г-н Иванов казва, че няма критерии. Напротив, в закона пише, че един от критериите е националната сигурност. Той твърди, че това никъде не било разписано. Има и постановление и закон, и ясно е казано, че дейността на ЧЕЗ е елемент от националната сигурност, съответно- държавата има своите функции там.

Не се опитвайте да прехвърляте тази отговорност на опозицията, защото все повече затвърждавате мнението, че опозицията управлява, а вие гласувате, за да й угодите. Приехме закон. Комисията трябва да изпълнява този закон, а ако критериите не са й ясни, тя има правомощия да направи подзаконов нормативен акт, както е правила много наредби, в които е уточнявала процедурите, по които ще се произнася. Комисията не си е свършила работа. Правителството не си е свършило работата, защото пред нас г-н Иванов каза: „Аз поисках външна юридическа помощ и на този етап не ми е предоставена такава”. Защо, уважаемо правителство, не сте осигурили юридическа помощ на КЕВР – умишлено или случайно? Правителство и КЕВР не си вършат работата. Нищо друго да нямаше в този спор, само това писмо на всички играчи в енергетиката, в защита на комисията, която защитавала "добре" интересите на обществото, е достатъчен и за най-непредубедения човек да разбере- за какво става дума – нежелание на изпълнителната власт и на КЕВР да се изпълни законовото задължение, защото искат да прикрият сделката за ЧЕЗ, зад която стоят частни интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика