Корупцията в МВР – на дръвника (обзор)

В КАТ въвеждат нова видеосистема, пращат служителите на тестове за лоялност и професионализъм

03-1„Ще имаме независимо наблюдение на действията на нашите служители. Това ще е и в тяхна помощ, защото, освен че имаме недобросъвестни униформени, имаме случаи, когато недобросъвестни граждани също се опитват да оклеветят наши служители“, заяви шефът на „Вътрешна сигурност“ Румен Ганев.

Служители на Пътна полиция ще носят камери върху униформите си, а в патрулките ще има камери, които ще следят как полицаите си вършат работа. Това е само една от мерките срещу корупцията в МВР, които обяви директорът на дирекция “Вътрешна сигурност” в силовото ведомство старши комисар Румен Ганев след арестите на трима служители от Пловдив за грабеж на контрабандни цигари.

Мерките трябва да се въведат постепенно до края на годината. Предстои да се доставят още 300 нови автомобила за Пътна полиция, където ще бъде заложена експериментално нова видеосистема. Тя ще включва боди камери, които самите служители ще носят върху униформите си, както е в много европейски държави и САЩ. Отделно ще има камери в самите коли, които ще гледат навън. “По този начин ние ще можем да извършваме наблюдение как си вършат работата и също така ще имаме информация за гражданите как вървят проверките”, обясни Ганев.

Акцент ще се постави не само върху разширяване на видеонаблюдението на сектор “Пътна полиция”, но и върху цялата граница и граничните пунктове.

Боди камери, с каквито разполагат униформените в повечето европейски страни и САЩ, ще бъдат връчени на родните катаджии.
Боди камери, с каквито разполагат униформените в повечето европейски страни и САЩ, ще бъдат връчени на родните катаджии.

Всички нововъведения няма да струват нито лев на българския данъкоплатец, а ще се използва проектно финансиране, посочи шефът на “Вътрешна сигурност”.

Сред мерките, които ще влязат в сила за силовото ведомство, са още тестове за лоялност и професионализъм на служителите, проверки върху финансовото състояние на полицаите и на имотните им декларации.

“В резултат на тестовете ще имаме реална представа кой как си върши работата. Защото считам, че добрият професионалист, който е добре мотивиран, по-трудно се поддава на корупционни действия”, коментира Ганев.

Ще има и по-сериозен контрол върху имотните декларации. “Ясно е, че тези пари отиват някъде. Считам, че по този начин, когато има независими и постоянни проверки на финансовото състояние на определени групи служители, това ще подейства отрезвяващо върху техните желания да се поддават на такъв корупционен натиск”, допълни шефът на “Вътрешна сигурност”.

Междувременно в МВР се проведе извънредно заседание с участието на премиера Бойко Борисов, представители на системата на МВР и на Министерството на финансите. Присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Срещата бе посветена на реформите в системата с акцент модернизацията на КАТ.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев:

Спешно оправяме опашките в КАТ

Основен приоритет е административната тежест

Томислав Дончев„Един от основните ангажименти на това правителство е редуциране на административната тежест”. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в МВР, след като в края на миналия месец на извънредно съвещание в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов поръча спешни мерки срещу войната по пътищата.

„Фокусираме се върху местата, където административното обслужване е трудно, бавно и понякога мъчително за гражданите. Ще движим двата процеса паралелно. Едно от тези места безспорно е КАТ. Всеки ден през КАТ-София минават по 2500 човека и около 900 автомобила. Обслужването там не е на нивото, на което искаме. Затова от няколко дни работим с колегите от МВР, експертите от МС, за да видим какви краткосрочни мерки, буквално в следващите няколко седмици, да бъдат предприети, за да се облекчи обслужването”, допълни вицепремиерът и допълни, че не може да чакат една година, за да оправят процеса принципно из основи.

Крайната цел е пълната електронизация и намаляване на повода да се ходи в самите администрации и да се ползва обслужване на гише.

Краткосрочните мерки, който са набелязани, включват изработване на качествен сайт на КАТ с конкретно описани услуги, наличие на необходими документи в електронен вид, ползване на ПОС терминал за плащане, компютри за гишетата, освежителен ремонт в КАТ.

До вторник вътрешният министър Радев ще е готов с конкретни разчети. Той е получил уверение от премиера Борисов, че ще има финансиране за набелязаните мерки.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. До кога Комунистическата банда и нейните дрисливи комунистически хакерчета ще ми пречат да публикувам моето мнение за гадостите в тази държава?

  2. “ добрият професионалист, който е добре мотивиран “ – с мерките, за които говорите ще ги мотивирате единствено да напуснат системата. Не прочетох м ред, за това, че ще им вдигнете заплатите, ще им купите униформи или нещо друго от тоя сорт. По тоя начин ще хванете двама трима и показно ще ги уволните, но професионалисти, които да работят съвестно няма да видите.

  3. Няма как да насърчат немногобройните специалисти, които още са в МВР. Те ще напуснат. Не ви бива за нищо, само доволни простаци сте. Редите стратегия след стратегия…..ефект нулев от вашите велики дела.

  4. Трябва да има системно обучение на служителите в КАТ – да могат да се справят с многото правила за регистрация, вкл. по европейските директиви и регламенти, както и с бързо променящото се национално законодателство. Да е ясно кой взема крайните решения – дали обикновената операторка на гише или ръководен служител.

  5. Тази корупция масово навлезе от 2013година.Тя винаги сия има но от таз и фатално 13 се разшири .При всяко правителство при всъпване МВР при първата си среща пред служителите дапочва с този проблем и това се повтаря от всеки следващ.Ще цетирам споделеното от Йордан Бакалов като сл.МВРПРИ ПЪРВАТА СРЕЩА.Настоявамна база на ясни критериида се освободят които нямат необходимите професионални качества и образователен ценз за заеманата длъжност .Да преустановим политическите назначения и шуробаджинащината .От тогава до сега нищо не се е променило .Само един поглед върху преобразувания статут на полицейските длъжности по ЗДС изцяло се заемат от бившите излезли след пределната въздраст по ЗМВР.

  6. Инициаторите на това да дадат личен пример,като си монтират джи пи еси в задния двор.

  7. Махнете тия търтей в тая Главна дирекция ,тия молюзи хем не разбират от КАТ а само измислят хиляди простотия който натоварват състава с бумащини хората не могат да работят Укопали са се и не мърдат .Колко години се правят на умни по телевизията и до там .Заплати прекрасни ,и само цигари и кафета и тъпи .Изкарайте ги на пътя.

  8. За стотен път казвам:КАТ-Пловдив е ненадминат в ужаса,който трябва да се преживее при работа там.Шефката е нелегална,опашките са по 2-3 дни,циганите напират да изнудват,мръсотията е навсякъде,течението в халето е разболяващо.Има кафе-автомати,но те чака никога непочистена тоалетна.Направо концлагер.Там и соца ще е преимущество ,пред сталинско-хитлеристкия модел,който направо е в триумф.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.