Костадин Ангелов: Зелените коридори ще продължат поне до 9 май

Зелените коридори ще продължат по начина, по който са организирани към момента, до 9 май. Ако има достатъчен брой ваксини, те могат да бъдат удължени. Това каза здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов пред журналисти.

Засилен интерес има в големите градове, но в малките той е по-слаб, отчете Ангелов.

Той обяви, че от 10 май в информационната система стартира модул, с който личните лекари ще могат да подават заявка за желаните от тях ваксини и така ще се състави график за получаване.

Пратката с ваксини на Pfizer, която пристигна тази сутрин на Летище София, ще бъде разпределена до всички здравни инспекции в страната по изготвено предварително разпределение.

По думите на проф. Ангелов на ден ваксинираните могат да достигнат и 50 000. Според него е важно да се осигурят достатъчно количества препарати срещу коронавирус за личните лекари, които да имунизират.

„Считам, че проведохме достатъчно силна комуникационна кампания за ваксините. Когато започнахме процеса по ваксиниране, ние бяхме с един от най-ниския процент желаещи да се ваксинират в Европа. Сега се видя, че повече от 65% от българите желаят да се имунизират”, уточни здравният министър в оставка.

Проф. Ангелов прогнозира, че болничната система в страната ще се съвзема дълго време след коронавируса.

„За да функционира една система най-важни са хората. Те в момента са много уморени. Въпреки всичко колегите се справят. България не усети как мина третата вълна на COVID-19. Ние си знаехме какво се случваше, но нашите медици се справиха”, заключи здравният министър в оставка.

"Въпросът за "Астра Зенека" е много деликатен. ЕК стартира процедура за претенции пред съда за щети, които са нанесени от компанията. Очевидно става дума, за нещо което е извън медицинските компетентности. На хората, които са си поставили ваксината, сред тях са и мои близки, мога да кажа, че няма риск за тяхното здраве", подчерта проф. Ангелов. 

По думите му, в страната ни има достатъчни количества от въпросната ваксина, тъй като търсенето е минимално. "Някъде около 15% са имунизираните с "Астра Зенека" от общия брой ваксинирани за ден", посочи Ангелов. По думите му, има хора, които категорично настояват да бъдат ваксинирани с "Астра Зенека". 

"От тази ваксина ще останат количества. Има решение на Министерски съвет, тогава когато ваксинираме достатъчен брой български граждани, да предоставим ваксини на държавите от Западните Балкани, като в това число влизат ваксини на различни производители", каза още министърът на здравеопазването.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1433023597059857

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България