Котел ще трябва да тегли заем заради отпадъците

Община Котел ще трябва да осигури близо 206 хил.лева за разширяване на регионалното депо в Омуртаг, където изхвърля отпадъците си. Средствата ще бъдат предоставяни на етапи. Кметът Коста Каранашев внесе предложение в общинския съвет първата вноска от около 41 хил.лева да бъде с пари от местния бюджет, след преструктуриране на общинската инвестиционната програма. Останалите 165 хил.лева са непосилни за малката балканска община и ще трябва да бъдат осигурени от банков заем - съобщиха от администрацията.

Котел е член на Регионалното сдружение за управление на отпадъците-регион Омуртаг, в което влизат, освен Омуртаг, шуменската община Върбица и твърдишката Антоново. Те ползват регионално депо в Омуртаг. Досега е изградена само една от общите 3-те клетки на депото по проект. Строителството на нова клетка е от спешна необходимост, защото първата вече прелива - капацитетът й от 30 хил. тона отдавна е надхвърлен и в нея са депонирани над 65 хил. тона отпадъци. Всяка от общините, членове на сдружението, ще внесат финансови средства за строителството съобразно количеството боклуци, които изхвърля.

Предложението на котленския кмет ще бъде разгледано на следващото заседание на местния парламент. Ако бъде прието, кметът ще трябва да организира обществено обсъждане за поемането на дългосрочен общински дълг, за период от 3 до 5 години, при максимален лихвен процент от 3,5 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони