Котоошу: Мечтата ми е да помогна на някой да ме надмине в сумото

Калоян Махлянов - Котоошу

Най-известният българин в Страната на изгряващото слънце - Калоян Махлянов - Котоошу, който ръководи собствена школа по сумо, след като преди години се отказа от участия в състезания, разказа за тренировките, новите предизвикателства и японския опит.

Котоошу е човекът, който вписа името на България в историята на сумото. А Япония му отговори с признание и огромна симпатия. Първият европеец, спечелил купата на императора и първият със собствена школа по сумо.

"Щом искаш го постигаш. Няма не мога, няма не искам. Стига да имаш желание. Неописуемо желание. Човешките възможности са неограничени", каза българинът по БНТ.

Сега сумистите от школата на Котоошу усилено се подготвят за състезания в Нагоя. Казва, че ролята му на треньор е много по-различна от тази на състезател - трябва да мисли за всички. Учи ги на гъвкавост и издръжливост.

"Всичко, което го правиш го правиш за себе си, не за някой друг. Колкото повече се стараеш, толкова по-големи успехи ще постигнеш. Какво ми е било най-трудното - първо нищо не ми е било лесно. Просто ме поставиха в тази среда и трябваше да оцелея", обясни Калоян Махлянов.

Освен тренировките, особено важна за сумистите е храната. Наблягат на месото и ориза, за здравословния режим са важни и зеленчуците. Канят ни на обяд. Според правилата обаче те самите трябва да изчакат, докато обядват гостите.

А Калоян Махлянов сваля доста килограми, откакто спира да се състезава. Котоошу все още е първата дума, която произнасят повечето японци, когато чуят за България.

"Трудно е да се каже с думи това нещо - трябва да се види отстрани как хората уважават България", потвърди той.

Мечтата на Котоошу е да помогне на някой да го надмине в сумото. "Още не съм, трябва и той да го иска това нещо, не само аз", сподели българинът.

Коментари

Задължително поле