Коулмън детронира Гатлин в спринта

Крисчън Коулман детронира Джъстин Гатлин като най-бърз действащ атлет в света и задържа САЩ на върха в мъжкия спринт. 175-сантиметровият американец грабна титлата в бягането на 100 метра на световното първенство в Доха (Катар) с невероятните 9,76 секунди. Така той превърна финала във второто най-силно бягане в историята на шампионатите след битката за титлата в Берлин през 2009-а, когато Юсеин Болт постави световния рекорд от 9,58 сек, а Тайсън Гей (САЩ) завърши втори с 9,71 сек.

Гатлин, който се класира по време за финала, показа, че умее да се събира за важните стартове и завърши втори, но далеч зад шампиона – 9,89 сек, с 1 стотна пред бронзовия Андре де Грас (Канада).

Поклонниците на т. нар. „чист спорт“ по традиция празнуват всяка загуба на Гатлин, който е един от малкото спортисти, хващани два пъти с допинг и все още с право да се състезават. Но успехът на Коулман едва ли ги радва, тъй като 23-годишният атлет пропусна три проверки тази година. Но младокът не смята, че това е причина за успеха му.

„Болно ми е когато така говорят хора, които не знаят нищо за мен – заяви новият шампион. - Имам страхотен талант и този път успях да го покажа. Обикновено тръгвам добре, а след това се губя, но сега устоях до финала.“

Коментари

Задължително поле