КОЦ - Пловдив прави супермодерна патологична лаборатория

Супермодерна патологична  лаборатория на европейско ниво ще има скоро Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. За целта ще се работи в две посоки. Едната е дооборудване, което да съкрати максимално сроковете за получаване на резултата, важен за правилното поставяне на диагнозата.

„Има болници, в които се чака по 10-14 дни, а няма нищо по-страшно за пациентите от неведението. Ние смятаме да съкратим до 3 дни срока за масовите тумори”, декларира началникът на отделението по клинична патология д-р Свитлана Бачурска и допълни, че следващата посока е оптимизацията на работата на лаборантите.

Апаратурата ще отговаря в пълен обем на стандартите за специалността в ЕС. Новоизбраният медицински управител д-р Парашкев Цветков вече е дал „зелена светлина” за оборудване  с апарат за автоматизирани имунохистохимични и молекулярни изследвания. Те се считат за най-прецизните в диагностично отношение, тъй като показват вида на тумора и доколко е чувствителен на терапията. По този начин хирурзите ще получават най-бързо и качествено оформена диагноза от една страна, а от друга онколозите ще имат възможност за персонализиране на лечението на конкретния пациент. Това е следващата стъпка в модернизирането на патологичната лаборатория, с която тя ще отговори на съвременните изисквания на онкологията.

КОЦ - Пловдив е единственото здравно заведение в града под тепетата с два гефрирни апарата за експресни изследвания по време на операция. Това дава възможност резултатите на патолозите да излизат по възможно най-бързия начин въпреки големия обем работа. В отделението работят двама лекари, трима биолози и шестима лаборанти. Д-р Свитлана Бачурска е специализирала в института „Джон Хопкинс”, а д-р Десислава Ташкова – в „Кливланд клиник”. Получените знания в реномираните  болници дават гаранция, че могат да изпълняват световните изисквания на специалността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България