Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Кочът Джеки спечели 1000 лева за стопанина си на събора на овцевъдите Расовото животно бе отличено заради рекордното му тегло от 151 килограма

Кочът Джеки спечели 1000 лева за стоя стопанин на осмия Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир над Лясковец.

Със своите 151 килограма расовото животно спечели организираното за първи път на събора състезание за най-тежък коч. Надпреварата се оказа много оспорвана, а претенденти за призовото място бяха 17 мъжки животни от различни породи. 7 здрави мъже с големи усилия качиха Джеки на кантара, който безпристрастно отчете тегло от 151 килограма. Кочът от порода Черноглава плевенска обра овациите на публиката и спечели на стопанина си Красимир Митков първото място в състезанието и премията от 1000 лева. Второ в надпреварата със 147 килограма тегло бе класирано животно от същата порода, а най-лекият коч в състезанието се оказа 95,5 килограма.

27 мъже, жени и деца се включиха в състезанието по ръчно доене на овце. Най-сръчен се оказа Бойко Георгиев от Нови пазар издоил 1,200 л за 47 секунди, а на второ място в надпреварата се класира сестра му Василена. Най-малкият участник показал умения в ръчното доене бе 7-годишната Габриела Дончева.

За 15,34 минути, руното на овце от порода Синтетична Популация Българска Млечна свали Бойчо Бойчев от Котел в петъчната ръчна стрижба с овчарска ножица. Втори се класира Фефзи Мехмедов от с. Орловец, а трети – Катин Георгиев от Нови пазар. В същото състезания в събота, 12 май, първ се класира Станислав Вайсилов от Ихтиман, втори – Благой Денков от с. Калугерово, а останалият трети Иво Василев смени три ножици по време на стрижбата.

Победителите във фермерските състезания, освен аплодисментите на стотиците зрители, получиха и парични награди 300 лева за първо място, 200 лева за второ място и 100 лева за трето място.

Националният събор на овцевъдите продължава край Петропавловския манастир и на 12-ти май с изложение и аукцион на чистопородни овце и кози, изложение на селскостопанска техника и оборудване, фермерски пазар, фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, изложение на занаяти, кулинарни атракции, музейни експозиции, спектакъл на Прабългарска школа „Бага-Тур“ и народни веселби. По традиция ще бъде сготвен и гергьовски курбан, като тази година негов майстор ще е фермерът-овцевъд Димитър Вършилов от с.Брестник.

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.