Кошмари в кухнята на пицара Дянков

Отбраната е част от икономиката, защото е свързана с българския ВПК

В началото на седмицата бившият вицепремиер и министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков, направи анализ пред бТВ за справянето с кризата у нас.

Навремето Дянков се прочу с цветното си обяснение на бюджета на страната. В края на октомври 2009-а, той занесе една кутия за пица в министерски съвет и по време на пресконференцията я отвори с думите „Бюджет 2010-а е като постна пица. Голяма пица е била обещана, а ако отворите пицата вътре нямаше нищо, почти нищо. Когато ние влязохме Бюджет 2009 беше празен”, каза той.

Та, да разгледаме какво той обясни за сегашното правителство и сиутуацията през кулинарните му разбирания за финансите.

Във видеовръзка от САЩ той каза: „Икономическата обстановка догодина ще бъде още по-сложна и трудна”. Факт! „Отсега трябва да се мисли за бизнеса, за повече пари и за социални мерки”. Задължително! „Това, което липсва в България, са мерки за бизнеса.” Няма как да не се съглася. Даже бих добавил: а вестниците кучетата ги яли!

И някак между другото каза: „Правителството защо продължава да харчи средства в сферата на отбраната при положение, че не са необходими. Тези пари веднага трябва да влязат в здравеопазването, образованието и бизнеса.” 

И ето тук обърка рецептата. Една пица трябва да се прави по рецепта и да се гарнира равномерно, защото ако един пицар поднесе една капричоза с много прошуто в единия край и недопечена в другия край без нищо върху доматената паста, ще настанат кошмари в кухнята.

Ако не трябва да има армия в България - няма проблем. Взема се решение от парламента, прави се референдум и край. Но ако подобна имбецилна идея не е назряла, то отбраната трябва да се разглежда като съставна част от пицата. Кризисната ситуация в никакъв случай не означава всички останали части от стопанството да бъдат убити.

Първо, проектите в отбраната не са лукс, а спасяване на една разпадаща се от гледна точка на инфраструктура и средства система. Второ, те са част от икономиката, защото са свързани с Българския ВПК. Проектът за построяването на патрулни катери ще ангажира стотици работни места, страната ни ще получи технологии. Още по-голям и стабилен е проектът за Сухопътни войски. И трето, сигурност. Дянков говори от САЩ, страната, която през управлението на Тръмп не е подпалила нито една война, но бюджетът за отбрана бе увеличен до $740,5 млрд. Четвърто, точно САЩ настояха и България, сред другите страни-членки на НАТО, да повишат военния си бюджет над 2%. Няма безплатна пица, така да се каже. Но пицата трябва и да е вкусна.

По-интересният въпрос е кога точно да се погрижим за сигурността си като нация? Когато в страната всичко е наред? Няма никога да стане. По-вероятно е Дянков отвътре да му идва да саботира отбраната на България.
Нека отправим поглед назад във времето, когато той беше финансов министър! През 2017, когато няма криза, заявява пак пред бТВ, че спасяването на армията може да почака. Я, да видим през 2012! Отказва да вдигне заплатите на военните, въпреки настояванията на председателя на комисията по отбрана. Без пари за въоръжение - няма нужда. За първи път от 30 години насам армията се връща в съвремието. Обща визия за превъоръжаването, за първи път от повече от десетилетие заплатите на военните бяха вдигнати, при това на три пъти по настояване на вицепремиера Красимир Каракачанов. Военната професия отново става престижна и това ще доведе до ново качество.

По важното е, че отбраната влезе в крак с другите сектори, така както правителството обеща и вдигна заплатите на учители, на полицаите, на лекарите. Така се прави пица - с много подправки.

Коментари

Задължително поле