Кошмар на „Кулата“ (обзор)

Пътят към Гърция се оказа блокиран от най-нетърпеливите наши туристи, които едва изчакаха да падне карантината на Бяло море.

В първия ден след карантината нашенците вече бяха в колите с багажа за лятната отпуска

Колона от 10 километра при 34 градуса затапи граничния пункт

2 дни амнистия за неплатени фишове

Стотици родни отпускари затапиха пътя към гръцкото море днес. Още в първия ден след като Атина вдигна карантината, на ГКПП “Кулата” се проточи колона от 10 километра автомобили пълни с туристи, които бяха тръгнали на море в Гърция. Точно за това предупреди “Труд” още преди дни. Съседите отвориха границата минути по-рано от обявения срок 12 часа по обяд и настана истински ад. По обяд жега обхвана района и температурите стигнаха до 32 и 34 градуса на пътя. В автомобилите имаше малки деца, хората бяха излезли направо на шосето, за да имат въздух. Някои шофьори бяха покрили предните стъкла с одеяла, за да се предпазят от жегите. Други автомобили аварираха и имаше такива, които се теглиха. Трети пък решиха, че ще тарикатеят и се опитваха да стигнат до пункта като обикаляха през селата Марино поле, Чучулигово и Кулата. Но там имаше полицейски пост, който ги връщаше и обясняваше, че всичко е задръстено и трябва да се върнат обратно и да се качат на магистралата.

“Тръгнали сме на море, имаме резервация, няма да отидем на Черно море, първо да си направят пречиствателните станции, а не да плуваме до фекалии. И цените са безумни - като на френската Ривиера, а обслужването - мърляво, каза пред екипа на “Труд” младо семейство от Сандански.

Други пък нищеха на пътя теории на конспирациите, че нарочно се правят опашки на пункта, за да откажат нашенци да ходят в Гърция, та така да ги върнат на родното море. “Ама няма да стане, в Гърция всичко е по-добро”, говореха нашенци, докато чакаха на опашката.

И допълваха: “Ще висим с часове на границата, но ще ходим на хубави и евтини плажове”. В огромната колона от автомобили малко бяха чужденците, предимно нашенци бяха тръгнали на почивка. Имаше и румънци и една малка част нашенци тръгнали на работа. Група млади хора ни казаха, че всеки летен сезон работят в Гърция , обслужват заведения и изкарват добри пари.

Всички пунктове на “Кулата” работеха, но такава огромна тапа няма как да мине автоматично, казваха граничните служители. За фишове и глоби не проверяха, разбра се, че този контрол ще започне от сряда. Но колоната от автомобили съвпадна и с колона от 4 км. тирове. Освен това на “Кулата” тече и ремонт, който трябва да приключи до края на месеца.

Другата причина за голямата тапа е и затворения граничен пункт ГКПП “Илинден-Ексохи” при Гоце Делчев. Там гърците отказаха да пускат туристи и потока се пренасочи към “Кулата”.

Трафик

Положението на ГКПП

По информация на ГД “Гранична полиция”  към 16 ч.

Гърция

На ГКПП Кулата, ГКПП Илинден, ГКПП Маказа, ГКПП Капитан Петко войвода и ГКПП Ивайловград в Гърция се пропускат граждани на ЕС без да им бъде налагана карантина. Медицински екипи извършват избирателно тестване на влизащите в южната ни съседка пътници. Не се извършва преминаване през ГКПП Златоград.

Румъния

На ГКПП Дунав мост Русе и ГКПП Дунав мост Видин трафикът за товарни автомобили е интензивен на изход. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП Русе - Гюргево и ГКПП Видин - Калафат.

Сърбия

На ГКПП Калотина, ГКПП Връшка чука, ГКПП Брегово, ГКПП Стрезимировци и ГКПП Олтоманци трафикът е нормален. Република Сърбия отмени всички наложени ограничения.
РС Македония 

На ГКПП Гюешево, ГКПП Станке Лисичково и ГКПП Златарево трафикът на товарни автомобили е нормален. Не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси.

Турция 

Възстановено е пропускането на чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси на влизане в Турция. Трафикът на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово трафикът е нормален.

Родителите да носят декларации

Избирателно посочват кой попълва анкетна карта

На влизане в Гърция не попълваме декларация от българска страна, а на гръцкото ГКПП властите избирателно посочват автомобили, а пътуващите в тях попълват декларация за мястото на престоя. От другата страна на туристите се прави избирателно и тест за COVID-19. Нашите власти напомниха, че родителите трябва да носят декларации за непълнолетните деца с копие, за да се пести време при обработката на документите. Автобусите с туристи по схемата за ден или уикенд на море в Гърция пък тръгват на 20 юни. Тогава се очаква колоната да е още по-голяма.

В Солун и в Атина

Плажуващи претъпкаха и летищата

Атина
Бойка Атанасова, наш кореспондент

Гърция отвори всички гранични пунктове с България с изключение на Ксанти заради наложената карантина там. Туристите от 29 държави, между които и България атакуваха по суша и въздух южната ни съседка. На сухопътните гранични пунктове от сутринта се образуваха огромни опашки в българска територия и напрежение не липсваше, тъй като се оказа, че мнозина чакат повече от 10 часа в капан на границата, докато на много граждани от трети страни им бе отказан достъп до Гърция. Първите туристи от България стъпиха около 14,00 часа на остров Тасос. Българите могат да посещават страната дори и само през почивните дни. Новото в заповедите на гръцките власти е, че въпреки падналите ограничения, на някои от преминаващите може да им бъде направен тест за коронавирус. Ако той се окаже положителен, пристигащият трябва да изтърпи 14-дневна карантина. Двете летища в Атина и Солун също преляха от туристи, там също не липсваха опашки.

Туристите, които не пристигат от страни от “зеления” списък на Европейската организация за въздушна безопасност (EASA) по въздух, се подлагат на тестове за вземане на проби, а мини 24-часовата “карантина” ще бъде в хотел до излизане на резултатите от теста. Ако резултатът е положителен, пациентът също остава 14 дни под карантина. Проверки се извършват и от мобилни здравни екипи по всички гръцки острови.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България