Коя държава в Европа има най-добър баланс между работа и сън?

След като няколко европейски държави изпробваха четиридневната работна седмица през последните няколко месеца, предимствата на този нов работен модел напоследък попаднаха под светлината на прожекторите. Наред с потенциалните си предимства за производителност, четиридневната работна седмица също има положително въздействие върху съня.

Скорошно проучване на MattressNextDay установи, че служителите, които работят четири дни в седмицата, вместо по-често срещаните пет дни в седмицата, могат да спят един час повече на нощ.

Средно европейците успяват да спят приблизително седем часа на нощ, въпреки че този брой варира в зависимост от фактори като баланс между професионалния и личния живот, качеството на въздуха и количеството дневна светлина, което получават.

Изследването изследва данни от 36 европейски страни, за да открие кои имат най-добър и най-лош баланс между работа и сън. Холандия се очертава като една от страните с най-добър баланс между работа и сън, докато в Турция балансът е един от най-лошите.

„Балансът между работата и съня е от ключово значение за поддържане на продуктивност и здраве. Изкушаващо е да продължим и да жертваме съня за работа, но реалността е, че без достатъчно почивка, нашите фокусът, креативността и вземането на решения страдат", казва Мартин Сийли, главен изпълнителен директор (CEO) на MattressNextDay, пред Euronews. „Качественият сън ни помага да се презаредим, за да можем да дадем най-доброто от себе си и да се справим с предизвикателствата на деня. Намирането на този баланс не е просто да управлявате графика си – това е разбирането, че добрият сън е от съществено значение за дългосрочен успех и благополучие ."

Холандия е на първо място за баланс между работа и сън

Холандия е начело в списъка за най-добър баланс между работа и сън в Европа. Според проучване на Science Advances от 2016 г. холандците спят средно осем часа и пет минути. Страната има и една от най-кратките работни седмици в Европа със средно 32,2 работни часа.

И двата фактора доведоха до това, че Нидерландия има един от най-високите нива на удовлетвореност от работата и увереност в света, надвишен само от Финландия, Дания и Исландия, според скорошен доклад на консултантската и аналитична фирма Gallup.

Този висок процент на удовлетвореност от работата, от своя страна, може да помогне на компаниите да задържат служители, като по този начин спестяват разходи за повторно наемане и преквалификация.

Служителите в Холандия също са едни от най-малко стресираните в света, според доклада на Gallup, докато служителите в Гърция, Малта и Кипър са едни от най-стресираните.

Един навик, който изглежда помага на холандците да получат толкова качествен сън, е да пият сутрешното си кафе навън, което им позволява да поглъщат възможно най-много ранна слънчева светлина. Тази практика може да помогне за регулиране на циркадния ритъм и да насърчи по-добър сън и продуктивност.

Австрия също има много добър баланс между работа и сън, като служителите работят средно по 33,6 часа на седмица. Според MedUni Wien австрийците спят средно между седем и осем часа.

Не само работните седмици в Австрия са сравнително кратки, но и извънредният труд е значително ограничен, като няколко компании предлагат гъвкаво работно време. Силните правителствени политики и трудовите закони, както и няколко намалени възможности за работа, като споделяне на работа, също помагат на новите родители, семейства и други хора да получат подкрепата, от която може да се нуждаят.

Норвежците се възползват от живота на открито

По подобен начин Норвегия може да се похвали с добър баланс между работа и сън, като служителите работят средно по 33,9 часа седмично. Норвежците също така ценят достъпа до възможно най-много чист въздух и извършването на редица дейности на открито, като каране на ски, туризъм и каяк. Тази концепция дори има име - Friluftsliv, преведено като "живот на свободен въздух".

Изобилието от дейности на открито също помага за по-добро здраве и сън. Освен това намалява стреса и има ползи за подобряване на настроението, както и потенциала да помогне при здравословни проблеми като високо кръвно налягане и ниски нива на витамин D.

В Норвегия спалните се поддържат хладни, което също допринася за по-добър сън, като двойките често използват отделни одеяла или завивки, за да намалят и прекъсванията на съня. Културата на ходене на сауна в Норвегия също помага много за постигане на по-дълбок и по-качествен сън.

Тези резултати за баланс между работа и сън могат да бъдат много полезни за бизнеса, като ги насърчават да прилагат политики, които поддържат по-добър баланс между работа и личен живот за служителите.

Турция и Сърбия сред страните, в които липсва баланс между работа и сън

Турция, Сърбия и Черна гора са сред страните с най-лош баланс между работа и сън. Това не само може да повлияе на продуктивността на работното място, но може да означава и лоши новини за индивидуалното благосъстояние.

Служителите в Турция работят най-много часове в Европа, като средната работна седмица е 44,2 часа, което може да затрудни достатъчно почивка и релаксация.

Проучване на ScienceDirect от 2021 г. установи, че по време на пандемията психологическият стрес е бил един от основните разрушители на сън за турския народ. Установено е, че това е по-високо при мъжете, както и при женените хора и хората с деца.

Хората, работещи в сектора на здравеопазването, както и тези, които са били съкратени и хората с ниско ниво на образование също са изложени на по-голям риск от психологически дистрес, което засяга съня. Броят на хората с нарушения на съня също е значително висок в Турция, което допълнително води до нарушен сън.

Сегашната нестабилна икономическа ситуация в Турция също влошава това. Високата инфлация, растящите лихвени проценти, високата безработица и почти недостъпният пазар на жилища означават, че служителите често трябва да работят повече часове и повече работни места, за да могат да си позволят най-необходимото.

Може би не е изненадващо, че удовлетвореността от работата в Турция е само 61% и напоследък намалява, като производителността също изостава.

Разчупвайки стереотипа за „мързеливите черногорци“, Черна гора има втората най-дълга работна седмица в Европа със средно 43,4 часа. Една от причините за това може да се дължи на повлияната от Балканите работна култура в страната, която цени старшинството и йерархичните структури.

Поради това може да е трудно за служителите в Черна гора да могат да начертаят и да се придържат към здравословни граници по отношение на баланса между професионалния и личния живот, докато работят с висши служители и мениджъри. Това може да включва трудност да кажете „не“ на извънредния труд, работа по празници и излишна работа извън спецификациите на работата. В резултат на това сънят и престоят често могат да останат на заден план, което води до лош баланс между работа и сън.

Въпреки това страната напоследък се опитва да подобри тази ситуация, като през април обяви, че ще намали работните дни с един час в опит да насърчи производителността и лоялността на служителите. От своя страна този ход също се очаква да повиши приходите на работодателите и приходите за страната.

Сърбия също имаше относително дълга работна седмица от 41,7 часа. Подобно на турските, сръбските служители също са имали значително нарушен сън по време на пандемията. Проучване от 2022 г. на Националната медицинска библиотека изчисли, че приблизително половината млади възрастни от Западните Балкани са имали нарушен сън по време на третата вълна на пандемията. Жените са по-склонни да бъдат засегнати.

Проблеми като депресия и обструктивна сънна апнея също са доста често срещани сред сърбите.

Според здравно проучване от 2022 г. на сръбската фармацевтична компания Hemofarm, 31% от сърбите казват, че имат проблеми със съня поради лоши мисли и страх. Около 34% също разкриват, че ежедневните грижи им затрудняват съня.

Освен въздействието върху производителността, по-дългите работни седмици могат също да доведат до повишаване на риска от здравословни проблеми като високо кръвно налягане, депресия и диабет.

Поради това компаниите с по-дълги работни седмици може да обмислят опции като уелнес програми и гъвкава работа, за да се опитат да облекчат стреса на служителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа