На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Коя е Черната котка, скрита в Мак червен?

Жени Костадинова

Ако си задавате подобен въпрос, то за вас е

„Черна котка, мак червен” (изд. „Озарение”, 2016). Поетесата събра ценители на любовната поезия в авангардния клуб „Писмена” в Националната библиотека, реализиращ културни проекти под ръководството на доц. Красимира Александрова и Стефка Рангелова.

Винаги е време за любов! А болката я следва… Маковете са символ на паметта за загиналите в Първата световна война, когато във Фландрия, в напоените с кръв полета, започват да никнат макове. Това е изумително цвете – магия, с много символики: женската красота, безсмъртието, Венера и Адонис… Макът е нежен и противоречив, ярък и нетраен. Носи покой, съзерцание, но може и да убие” – започна поетичния спектакъл Жени Костадинова в компанията на Яна Дойнова (акустична арфа) и Мика (кристални звуци).

Литературният критик Иван Гранитски изведе акцентите в новата книга с думите: „Макът е символ на опиянието, а котката е свещено животно. В контекста на цялата книга тези многозначещи символи са добре промислени, но търпят и промяна: от черна, котката става бяла, черното и червеното в мака светят. Поезията на Жени е естетически издържана – образите са естествени, ненатрапчиви. Силата е в невидимата връзка между отделните творби. Те завладяват човешкото въображение.”

Поетичният спектакъл представи съвършен водопад от музика и слово, който ще бъде запомнен с нежност и облагородяваща сила.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.