Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Москва и Скопие на нож след „руска намеса“ (обзор) Заев: Русия да разбере, че нямаме алтернатива на НАТО и ЕС

Започна връчването на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г., организирано от АИКБ (СНИМКИ)

Кристиан Вигенин: Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково са незаконни Всеки следващ ден води отговорността към министър- председателя

БНБ с нови правила за заеми към свързани фирми Докладват вътрешните експозиции

Пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки (СТЕНОГРАМА)

Самоубийствата у нас намаляват Двама души на ден посягат на живота си

Шест години майсторят олтара в манастира “Свети Йоан Бигорски” Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

КС решава на 27 юли за Истанбулската конвенция Множество неправителствени организации са в подкрепа

Еврокомисарят по безопасност на храните: Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата Брюксел ще покрие 75% от разходите по компенсирането на собствениците на умъртвени животни

Столичната „Топлофикация“ със 100 млн. лв. дълг “Булгаргаз” се кани да събира задълженията принудително

Делио Роси заложи на 11-те от мача в Лихтенщайн

Домашен арест за сина на Пелов Владимир Стефанов бе задържан с още 4 души

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: 5000 души ще изливат козе мляко утре пред Министерски съвет

92-годишна дряновка хвърли от терасата 25 000 лева дар за ало измамници Бабата "изгоряла" по схемата „съдействие на полицията"

Коя е Черната котка, скрита в Мак червен?

Ако си задавате подобен въпрос, то за вас е

„Черна котка, мак червен” (изд. „Озарение”, 2016). Поетесата събра ценители на любовната поезия в авангардния клуб „Писмена” в Националната библиотека, реализиращ културни проекти под ръководството на доц. Красимира Александрова и Стефка Рангелова.

Винаги е време за любов! А болката я следва… Маковете са символ на паметта за загиналите в Първата световна война, когато във Фландрия, в напоените с кръв полета, започват да никнат макове. Това е изумително цвете – магия, с много символики: женската красота, безсмъртието, Венера и Адонис… Макът е нежен и противоречив, ярък и нетраен. Носи покой, съзерцание, но може и да убие” – започна поетичния спектакъл Жени Костадинова в компанията на Яна Дойнова (акустична арфа) и Мика (кристални звуци).

Литературният критик Иван Гранитски изведе акцентите в новата книга с думите: „Макът е символ на опиянието, а котката е свещено животно. В контекста на цялата книга тези многозначещи символи са добре промислени, но търпят и промяна: от черна, котката става бяла, черното и червеното в мака светят. Поезията на Жени е естетически издържана – образите са естествени, ненатрапчиви. Силата е в невидимата връзка между отделните творби. Те завладяват човешкото въображение.”

Поетичният спектакъл представи съвършен водопад от музика и слово, който ще бъде запомнен с нежност и облагородяваща сила.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.