Ко Липе - скритият диамант на Андаманско море

Островът е известен като Малдивите на Тайланд заради ситния пясък и тюркоазената прозрачна вода

Мястото предлага целогодишен туризъм заради уникалния си климат

Запазените коралови рифове привличат любителите на подводните красоти

Ако искате да посетите плаж с тюркоазени кристални води, безкрайни бели пясъци и на всичкото отгоре да не прескачате други туристи, за да се насладите на красивата природа, то вашата нова любима дестинация е тайландският остров Ко Липе. Наричат късчето земя сред Андаманско море Малдивите на Тайланд и скритият диамант на Азия. И ако си подарите ваканция на него ще се убедите, че тези думи не са никак преувеличени.

Островът с дължина 2 километра и ширина 2,5 километра е разположен в националния парк Тарутао. И това е една от причините да е застроен с едноетажни вили, които предлагат всички удобства и се вписват дискретно сред зеленината на типичната тропическа джунгла и езерцата с цъфтящи лотоси. Първото впечатление, когато пристигате от морето към сушата с бърз катер е, че островът е почти необитаем, а на брега са разположени единствено “дългоносите” цветни лодки, които водят туристите на близки екскурзии. Реално обаче петзвездните луксозни хотели са скрити от погледа в изобилната растителност, макар да са разположени на първа линия.

Безспорно най-впечатляваща на Ко Липе е запазената природа и липсата на тълпи от туристи. И местните държат това да остане така. Затова и няма изградени огромни хотели-мастодонти, а каквото и да си купите на търговската улица на острова то се предлага единствено и само в платнена торбичка. Или плащате за нея или просто си взимате от безплатните такива, които стоят на входа на всеки хотел. Всеки турист може да си вземе екоторбички колкото пожелание на брой по свое усмотрение, тъй като на острова пластмасовите са забранени.

Грижата за природата е и причина наоколоко да има запазени няколко коралови рифа с разноцветни и различни морски обитатели, които плуват на сантиметри от вас. За да им се насладите трябва просто да наемете местна лодка и да следвате инструкциите на водачите. Абсолютно е забранено на туристите да си прибират за спомен корали, мидени черупки, раковини, морски звезди и всякакви други красоти от Андаманско море. А ако се изкушите да го направите ще имате огромни неприятности на границата, като освен солена глоба ви грози дори посещение в затвора. Затова пък на плажа в Ко Липе можете да снимате всякакви морски красоти, които правят и най-кратката разходка по време на отлив като пътуване из остров на съкровищата.

Мястото е като гурме рай за любителите на прясната морска храна, която тук е толкова разнообразна и толкова вкусно приготвена, че каквото и да си поръчате ще си оближете пръстите от удоволствие. Пред заведенията майсторските си умения срещу някои и долар бакшиш показват изкусни владетели на огъня, които жонглират със запалени факли, правейки невероятни огнени шоута за туристите.

От плажа Патая започва и търговската алея на Ко Липе, на която можете да си купите оригинални и достъпни ръчно направени сувенири и бижута, местни ястия, плодове и десерти, да се насладите на питие в някои от невероятните заведения наоколо или просто да релаксирате в ръцете на опитна масажистка в някои от многобройните салони на улицата. Или пък да запомните пътешествието си завинаги като си подарите традиционна татуировка, направена с бамбук.

Заради географското разположение на острова той е достъпен през всички сезони и може да бъде посещаван дори по времето, когато в други части на Тайланд е в разгара си дъждовния сезон. Високият сезон на Ко Липе продължава от ноември до май, но и през останалото време можете да се насладите на уникалната му красота, при това в компанията на по-малко туристи, въпреки че те по принцип не са твърде много и никога нямате впечатление, че островът е претъпкан.

На търговската улица можете да смените долари или евро за тайландски бат, като курсът е по-добър в сравнение с туристическите летища. Не липсват и банкомати и пост терминали в голяма част от обектите. Трябва да имате предвид, че в магазините алкохол се продава от 11 сутрин до 2 следобед и после от 5 следобед до 11 през нощта. Естествено, ако си мечтаете за студена бира или коктейл по друго време, можете да поръчате в ресторантите или хотелите.

За да стигнете до острова трябва да вземете лодка от най-близкото пристанище Пак Бара, като “общественият” транспорт с лодки работи през цялата година. Можете да наемете и частна такава.

 

Черните гладки скални късове са сред атракциите на националния парк

Ко Хин Нгам проклина тези, които вземат от камъните му

Десетки туристи, включително и Леонардо ди Каприо, връщат откраднатото от там по пощата

Въпреки, че повечето острови край Ко Липе се славят с безкрайните си ситни бели плажове, сред най-големите атракции за туристите е разходка с лодка до близкия остров Ко Хин Нгам, който също се намира в националния парк Сатун. Малкият остров в Андаманско море е известен с това, че брегът му е обсипан с гладки чепни камъни с разноцветни кръгове по тях. Камъните са толкова красиви, че почти всеки турист се изкушава да си вземе за спомен. Табели на него обаче предупреждават, че единственият правилен начин да “вземете” част от тези камъни у дома е да ги снимате. Според надписите на няколко езика, ако вземете дори един от тези камъни у дома ще ви застигне проклятието на местния дух-пазител “Чао Пфо Тарутао”. Отмъщението му включва проблеми в бизнеса, семейни неприятности и смърт сред близки и роднини. Пазачът на острова разказва истории за голяма част от камъните, които са изложени като “специална колекция”. Зад всеки от тях се крие страшна история, тъй като са били откраднати от острова преди години и дори преди десетилетия. Част от хората, които впоследствие връщат камъните по пощата, са претърпели ужасни инциденти, загубили са децата си и роднините си. Всички те обаче рано или късно връщат по пощата или с куриер фаталните камъни до острова им, за да се отърват от проклятието. Колекция с такива камъни и морски раковини са изложени и в музея на близкия остров Тарутао.

Според слуховете самият актьор Леонардо ди Каприо не повярвал в проклятието на острова и взел със себе си от него няколко камъка. Впоследствие обаче започнал всяка нощ да сънува ужасдни кошмари и те не спрели докато не върнал лъскавите черни камъни на родното им място в Андаманско море.

 

Павираният площад ухае на джинджифил

Геопаркът Сатун пази следи от преди 500 милиона години

Районът е под закрилата на ЮНЕСКО

Геопаркът Сатун е сред най-интересните места за посещение в района, тъй като разказва за живота преди 500 милиона години по време на първия геоложки период от палеозойската ера – камбрий. Всъщност в обхвата му влиза и споменатия вече национален парк Тарутао и остров Ко Липе. Територията му обаче е значително по-голяма и включва още много атракции, а за да ги обиколите всичките са ви нужни поне няколко седмици.

Сатун е известен като „земята на палеозойските фосили”, а заради уникалността си в световен мащаб е под закрилата на ЮНЕСКО. Камбрийските трилобитови вкаменелости на остров Тарутао са най-старите в тайландско-малайския полуостров. Тук са открити един нов род и пет вида камбрийски трилобити, както и червени строматолити.

Дори и да нямате познания в тази област обаче можете да разгледате фосилите отблизо и да си представите що за видове са обитавали планетата ни преди милиони години. Или да се насладите на едно от малкото места в света, в които с просто око се вижда разликата между скали от различни епохи.

 

Днес в него можете да плажувате заедно с дружелюбни диви прасета

Паркът Тарутао приютявал затворници

Каменната арка на остров Ко Кай е сред най-посещаваните забележителности

Националният парк Тарутао и едноименният остров на него Ко Тарутао първоначално приютявали не високоплатежни туристи, а престъпници. Всъщност островът в Андаманско море бил избран през 40-те години на миналия век за затвор. Причина за това била естествената му изолираност, както и десетките морски крокодили, когато тогава плували край брега му и пазили престъпниците да избягат. Днес черепът на последния морски крокодил е изложен в местния музей, наред с китове, делфини и костенурки. А престъпниците отдавна са заменени от туристи, които обичат ексклузивните и слабопосещавани дестинации и запазената природа.

Днес компания на белите плажове на острова на гостите правят не страшилища, а дружелюбни диви прасета. Наред с другите диви животни като цибетка или близо 100-те вида птици, те могат да бъдат наблюдавани отблизо, ако отседнете на Тарутао. Островът е избран и от морски костенурки, които снасят яйцата си на него. Ко Тарутао е най-големият остров в парка Тарутао.

Самият национален парк включва 51 различни острова, като всеки от тях има свой чар и красота, които ще ви омагьосат. Сред най-интересните острови за посещение е Ко Кай. Той е известен с каменната си арка на един от безкрайните бели плажове, която е сред любимите места за фон на туристическите снимки. Тъй като островът е необитаем до него се стига с някоя от екскурзиите с известните и специфични тайландски лодки.

В района на парка и на Ко Липе могат да бъдат посетени и различни плажове, пещери и скрити заливи, до които се достига единствено с малки канута.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм