КПКОНПИ втори път отказала да съгласува промените в шофьорския закон: Новият фиш на КАТ създава корупция

КПКОНПИ

Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е отказала и втори път да съгласува промените в Закона за движението по пътищата, които дават на катаджията власт да пише едновременно фиш, акт, наказателно постановление, да вземе книжки и да реже точки, научи „Труд“.

Мотивът е същият – едноетапното производство при налагането и изпълнението на наказания на нарушителите крие опасност от генериране на корупционни практики.

На 24 юни комисия „Антикорупция“, която се ръководи от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, отказа да съгласува проекта за промени в ЗДвП. Юристите посочиха ясно на вносителите от МВР и Държавната комисия „Безопасност на движението по пътищата“, че съсредоточаването на множество правомощия в един орган и свърхоконцентрацията на власт в полицейския патрул на пътя „поставят под съмнение ефективността от контролната и санкционна дейност на администрацията“. Това становище е потвърдено и след нанесените поправки след края на общественото обсъждане.

Отказът на КПКОНПИ показва, че този законопроект вероятно ще катастрофира още на влизане в Народното събрание, колкото и малко юристи да има там.

Очаквайте подробности.

Коментари

Задължително поле