На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

КПКОНПИ не установи конфликт на интереси при президента Румен Радев

КПКОНПИ не е установила конфликт на интереси по отношение на държавния глава Румен Радев и е прекратила производството по сигнала срещу него, става ясно от решение, публикувано на официалния сайт на комисията.

Производството е образувано по реда на чл.71, ал.1, пр. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), въз основа на сигнал, подаден по електронна поща.

По същество, твърденията в сигнала са, че са налице съмнения за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебно положение на Румен Радев в качеството му на командир на ВВС във връзка с назначаване на Десислава Генчева (в момента Радева) на два щата, въпреки че втория такъв – пиар на ВВС по правилник трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя.

ВВС е плащало наем на жилище, което обитава Десислава Генчева в гр. Сoфия, в което е живял с нея и самият Румен Радев. Румен Радев е закупил жилище в кв. Гео Милев през 2010 г. от 143 кв. м. за 168 хил. лв., което е под пазарните цени на имотите за периода в района. През 2005 г. е закупено ведомствено жилище от Министерство на отбраната и едновременно с това, неправомерно е ползвано под наем второ ведомствено жилище. Апартаментът е продаден през 2007 г.

В сигнала не се съдържат данни за нарушение на вече отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси – упражнени правомощия по служба от страна на Румен Радев в качеството му на Президент на България, посочват от комисията.

Освен това твърденията в сигнала касаят правни действия – сключване на договори за наем и договор за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от Румен Радев в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния оборот, а не като лице, заемащо публична длъжност, отбелязват от КПКОНПИ.

В хода на производството Румен Радев не се намира в условията на свързаност по смисъла на закона с Десислава Генчева. Това пък обуславя и липсата на частен интерес, негов или на свързано с него лице, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията по служба от страна на Радев като командир на ВВС по онова време.

Изтичането на тригодишен давностен срок пък се явява процесуална пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основание за прекратяване на производството за конфликт на интереси по отношение на Румен Георгиев Радев в качеството му на командир на Военновъздушните сили, за периода от 30.06.2014 г. – 10.08.2016 г., се казва също в решението.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.