КПКОНПИ проверява Бойко Рашков за пране на пари

Бойко Рашков днес отказа да отговаря на въпроси за “градинаря”.

Бивш вътрешен министър взет на мушка от прокуратурата

Има медийни твърдения, че е смачкал разработка срещу негов доверен човек

Има ли разработка “Градинарят” на ГДБОП?

Наблюдаващ прокурор е разпоредил проверка на КПКОНПИ по постъпил сигнал и медийни публикации срещу бивш вътрешен министър и настоящ депутат от 48-то Народно събрание. Това съобщиха днес от Софийска градска прокуратура, без да сочат името на проверявания.

В момента в парламента има трима бивши МВР шефове - Младен Маринов и Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС и Бойко Рашков от “Продължаваме промяната”. Не са първите двама, а третият - научи “Труд news” от свои източници. В публикация на информационна агенция “ПИК” от 17 януари по адрес на Бойко Рашков за евентуално осуетяване на разследване и пране на пари пък ясно се сочи, че по нея е подаден сигнал до прокуратурата, в сайта има и копие от сигнала.

Според официалното съобщения твърденията са от две групи. Първата е за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия МВР шеф към престъпления против финансовата система - пране на пари.

В сигнала до прокуратурата, публикуван от “ПИК”, пише, че миналата зима ГДБОП е водила оперативна разработка “Градинарят” срещу доверен човек, който се грижи за имението с 12 тоалетни на Бойко Рашков в покрайнините на София. Твърди се, че българска банка изпратила сигнал до МВР, а не до ДАНС, че техен клиент получава крупни суми евро, които тегли в брой и отнася в неизвестна посока. Сигналът бил препратен до ГДБОП и проверка показала, че това е мъж, който живее и се грижи за имението на Рашков. Според “ПИК” “пробити ченгета” не докладвали за разработката и на шефа си и на ДАНС, за да не излагат министъра, а той самият пък им казал, че градинарят му получавал суми от роднини.

“Не знам, трябва да питате прокуратурата, защо питате мене”, каза днес Бойко Рашков на репортерите в парламента и отказа да отговаря на въпросите им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право