Крадци на ток убили момчето

Снимка: Пламен Стоименов
Металният капак на шахтата, от която всички се отрекоха, остана и днес опакован с ленти, предупреждаващи за опасност.

Основна версия на разследването за инцидента на бул. “Иван Евстатиев Гешов” в София

ЧЕЗ и община “Триадица” отричат шахтата да е тяхна и вина за трагедията

Търговец от уличен павилион, свързан незаконно към електрическата мрежа, е причинил смъртта на 16-годишното момче на бул. “Иван Евстатиев Гешов” в София в неделя. Това е една от основните версии на разследването. Другите са за немарлива работа при прокарване на кабели, при която са оголени жици и е допуснато изтичане на ток. Кабелът, излизащ от шахтата до пешеходна пътека, е закачен за метален парапет и е имало напрежение по железния обков на капака, върху който стъпило детето.

Седмица преди трагедията работници са ровили в шахтата, разказва продавачка от съседен магазин, но засега не се знае нито кои са, нито от коя служба са пратени.

Прокуратурата разследва всички институции, които биха могли да са свързани с инцидента. От държавното обвинение съобщиха, че аутопсията е установила изгаряния по долните крайници на момчето, което е стъпило на металния обков на шахтата. То е починало от остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

През целия ден не стана ясно кой отговаря за шахтата и за кабела-убиец. По предварителни данни, той отивал към павилион на тротоара пред болница “Свети Иван Рилски”. Здравният министър Костадин Ангелов поиска от изпълнителния директор на болницата пълна информация по случая и комисия за оглед на мястото. Още в ранния следобед беше готов доклад, в който се установи, че от лечебното заведение нямат нищо общо с инцидента. Има два трафопоста на територията на болничния комплекс и “Свети Иван Рилски” няма нищо общо с други източници на електрозахранване.

От ЧЕЗ също отричат шахтата да е тяхна - те имали кабели от другата страна на булеварда. Изобщо не коментираха дали техните уреди, които засичат кражби на ток, са показали течове в района на инцидента.
През 2011 г. от ЧЕЗ били дали разрешение за захранване на “преместваем обект”, но не носели отговорност, ако след електромера жиците са оголени. Така и не се разбра днес къде е този електромер, с кого е договорът им и има ли в момента такъв собственик на павилион с редовна партида, който си плаща тока като всеки абонат.
Информация в социалните мрежи днес посочи като ползвател на енергия в района фирмата “Дариа 2016” ЕООД, регистрирана във Варна с 2 лв. капитал, но никой нито потвърди, нито опроверга тези публикации.

“Това, което виждаме, навява за някакви неправомерни действия. Кабелът, който е оголен, стига до павилион, който се намира на територията на болницата. Дали той е включен нерегламентирано, предстои да се установи”, заяви Христо Вълчанов, зам.-кмет по строителството на район “Триадица”. По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова започна проверка на всички процедури по даване на разрешителни за поставяне на преместваеми обекти от главния архитект на район “Триадица”.

Бащата на загиналото момче: Беше здрав, не е боледувал от нищо 

“Отидохме да си търсим работа. Изчистихме едно магазинче, взехме 10 лв. и се прибрахме. Момчето вървеше пред мен, прибирахме се. Имаше затрупани две шахти, от които не се виждаше, че излизат кабели. Падна на колене по лице. Каза: “Татко, татко”. Това му бяха последните думи”, разказа през сълзи бащата Снежан Митодиев.

“Отидох, за да видя какво му се случи. Когато започнах да го дърпам, ме удари ток. Едно хъркане от него, обърнати очи и целият посинял. Нищо друго”, сподели още бащата. “Синът ми не е боледувал от нищо, беше много здраво момче”, добави Снежан.

Преди 16 години на площад “Славейков”

Фотограф загина във фонтан

Никой не влезе в затвора

На 3 май 2005 г. 34-годишен мъж беше убит от ток във фонтана на площад “Славейков” в София. Фотографът Веселин Маринов нагазил във водата, когато внезапно паднал и издъхнал на място. Разследването установи, че във вoдaтa e имaлo нaпрeжeниe oт 220 вoлтa, заради изгнилaтa изoлaция нa прoвoдницитe, зaхрaнвaщи пoмпaта и ocвeтлeниeтo нa дънoтo нa фoнтaнa.

Изпълнителният директор на пазари “Теменуга” Васил Каменов, който стопанисвал съоръжението, се размина с 1000 лв. глоба. Другите двама обвиняеми по делото - бившият управител на “Общински пазари” Георги Зенгинов и директорът на “Крамкомплекс” Георги Кралев, който изградил водното съоръжение, бяха обявени за невинни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България