Кражбите на коли във Варна намалели двойно за година

Гастрольори мамят по телефона и крадат в автобусите и моловете

Кражбите на коли във Варна са намалели двойно за година. Това съобщи зам.-директорът на ОДМВР комисар Андрей Ангелов. За първото полугодие на тази година апаши са отмъкнали 74 возила, докато за същия период миналата година посегателствата са били 157.

Драстичното намаление се дължи на реализиран в края на 2016 г. удар срещу бандити, които месечно задигали по десетина коли. Разкриваемостта на този вид престъпления във Варна, а и в страната обаче е много ниска - тази година в региона са установени авторите на 11 кражби, миналата - едва 8.

Най-застрашени са возилата среден клас, а най-рисков сезон е лятото, когато из Варна шетат гастрольори. Такива са и повечето джебчии, които дебнат жертви из моловете и в автобусите. За разлика от минали лета обаче сред тях няма румънци, а броят на набезите е намалял значително. Не секват обаче телефонните измами, чиито организатори също не са варненци, а жители на погранични райони, обясни Ангелов.

Последният фрапантен случай е от понеделник, когато след сигнал от полицията установили, че мъж с леки психични отклонения три дни поред е хвърлял пари през балкона си на мними ченгета, за да заловят измамници. Мошениците разбрали, че човекът е получил наследство и успели да приберат близо 16 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България