Крайнодесните с повече депутати от ЕНП в Европарламента

Италианската премиерка Джорджа Мелони е ухажвана за бъдещ партньор в Европарламента както от крайнодесните, така и от ЕНП.

Според изчисления на „Политико“

Традиционната десница обаче остава първа сила

Орбан зове Льо Пен и Мелони да се обединят

Крайнодесните партии ще спечелят повече места в Европарламента от традиционната десница - Европейската народна партия (ЕНП), на изборите на 6-9 юни. Това прогнозира сайтът „Политико“ въз основа на данни от социологически проучвания. 
„Политико“ обаче уточнява, че това не означава, че ЕНП ще бъде изместена от позицията си на първа сила в Европарламента, тъй като крайнодесните формации са раздробени в различни блокове и почти сигурно няма да могат да се обединят.0

Според прогнозата на „Политико“ в състава на новия 720-местен Европарламент ЕНП ще има 170 представители. 

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и „Идентичност и демокрация“ - двете главни по-крайни десни формации в ЕП в момента, са на път да получат общо 144 места. Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ се очаква да спечели 16 места, „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан се очаква да получи 10 места, френската „Реконкиста“ на Ерик Земур вероятно ще има петима евродепутати, полската „Конфедерация“ ще завоюва шест места в ЕП, а за три ще се пребори българската „Възраждане“. Така, събрани заедно, популистките и крайнодесни формации ще имат 184 представители в Европарламента, изчислява „Политико“. 

Как ще се обединят тези крайнодесни евродепутати след изборите все още не е ясно. Френската „Национален сбор“ на Марин льо Пен ухажва италианската премиерка Джорджа Мелони, за да сформират крайнодясна супергрупа в ЕП.  Прогнозите са „Национален сбор“ да стане най-голямата национална партия в групата на „Идентичност и демокрация“, докато „Италиански братя“ на Мелони са на път да се превърнат в най-голямата национална партия в ЕКР.

Мелони заяви, че е отворена за сътрудничество с всички десни партии, като междувременно е получила предложение да се обедини с ЕНП, към която принадлежи настоящата шефка на ЕК и кандидат за нов мандат на поста Урсула фон дер Лайен.
„Бъдещето на суверенисткия лагер в Европа, както и изобщо на десницата, е в ръцете на две жени. Всичко ще зависи от способността за сътрудничество между Марин льо Пен във Франция и Джорджа Мелони в Италия“ - това заяви в инвтервю за френския седмичник „Льо Поан“ унгарският премиер Виктор Орбан. И призова Льо Пен и Мелони да се обединят и да работят заедно за Европа.

„Единствената пречка за това беше присъствието на екстремистите от „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Това вече не е пречка, защото те са изключени“, посочи Орбан, визирайки решението на групата на „Идентичност и демокрация“ от миналата седмица да изключи АзГ от редиците си. 

В интервюто пред „Льо Поан“ Орбан потвърди, че неговата „Фидес“ планира след евровота да се присъедини към групата на „Европейските консерватори и реформисти“, водена от Мелони. „Фидес“ преди бе част от ЕНП, но през 2021 г. напусна тази група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа