Крайнодесният съюз на Орбан ще има група в ЕП (обзор)

Целта на “Патриоти за Европа” е да се превърне в “най-голямата дясна група в европейската политика”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

След присъединяването на белгийската партия “Фламандски интерес”

“Патриоти за Европа” ще се бори за суверенитет и за мир

Новият крайнодесен съюз в Европейския парламент “Патриоти за Европа” вече включва достатъчно партии, за да получи статут на група в ЕП, съобщи ДПА.

Това стана след присъединяването към съюза на крайна десница “Фламандски интерес”, което партията обяви в събота. Така бе изпълнено важното условие за обособяване на парламентарна група в ЕП - в нея да са представени седем от държавите членки.

“Патриоти за Европа” бе формиран в началото на месеца от “Фидес” на унгарския премиер Виктор Орбан, австрийската “Партия на свободата” на Херберт Кикъл и чешкото движение “Действие на недоволните граждани” (AНО) на бившия премиер на страната Андрей Бабиш. И трите партии заеха първо място в съответните страни на изборите за Европарламент на 6-9 юни.

По-късно към него се присъединиха испанската партия “Вокс” и португалската “Шега”. А след това нидерландската Партия на свободата и накрая “Фламандски Интерес”. Очаква се решение дали и френският “Национален сбор” на Жордан Бардела и Марин льо Пен ще се включи в бъдещата група в ЕП.

Според правилника на ЕП, за да бъде основана парламентарна група, тя трябва да представлява четвърт от страните членки на ЕС и да има поне 23-ма европейски депутати. На една партия не е разрешено да членува в повече от една група.

Манифестът на “Патриоти за Европа” има крайнодесен фокус върху запазването на националния суверенитет на държавите в Европейския съюз, борбата срещу нелегалната миграция и отслабване на приетите от ЕС мерките за борба срещу климатичните промени.

“Ние ще предпочетем националния суверенитет пред федерализма, свободата пред разпоредбите и мира пред войната”, посочи Андрей Бабиш след формирането на крайнодесния съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа