Край на реституцията на земеделски земи

Праща на прокурор случая с частната метростанция в „Младост 3“

Фандъкова ще разговаря с Румен Порожанов

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще поиска да се наложи пълна забрана на реституцията в кварталите на София, съобщи тя пред журналисти.

Фандъкова заяви, че ще постави въпроса на среща с министъра на земеделието Румен Порожанов, която се очаква да се проведе в сряда.

„Трябва да има цялостно спиране на този процес на възстановяване на земеделски земи в кварталите на София. Защото срокът по закон е изтекъл още през 1997 г. След това е удължаван вече 20 години“, обоснова се Фандъкова. Нейното мнение е, че който е имал наистина право, отдавна е възстановил земите си, а сега реституцията създава само възможности за далавери.

Повод за изказването на кмета стана последният случай, при който част от метростанция „Младост 3“ се оказва частна собственост след съмнително връщане на земеделска земя в реални граници. Фандъкова коментира, че засега случаят изглежда като пълна фалшификация на документи. Тя е изискала цялата документация от районния кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и е получила част от нея.

„От това, което виждаме, имаме основание да сезираме веднага прокуратурата. Компетентните органи ще преценят дали има престъпление“, каза още Фандъкова.

„Ще изпратя писмо до министъра на земеделието и ще искам връщане на решението и отмяна на това възстановяване и тази реституция“, заяви тя. Фандъкова очаква от Порожанов да освободи поземлената комисия в района заради нарушенията, които е допуснала.

Кметът на София съобщи и че тази година общината изгражда над 50 детски площадки в София. Вчера откри една от тях в кв. „Манастирски ливади-запад“. Този терен е бил предназначен за строителство, но Фандъкова и кметът на район „Витоша“ Теодор Петков решили да го превърнат в място за игра. Още две площадки ще бъдат изградени в „Манастирски ливади“.

В момента се строи площадка в градинката „Алжир“ и на ул. „Ангелов връх“ в район „Овча купел“. Нови места за игра на деца ще има в парк „Дружба“, „Хиподрума“, „Въртопо“, в Северния парк, Княжеската градина, парк „Слатинска река“, парк „Робов дол“, градината при ул. „Черковна“, градината в кв. „Княжево“ при колелото на трамвая и други, съобщи столичният кмет.

„Вече имаме избран изпълнител за изграждането парк „Въртопо“ и през следващия месец предстои да започнат строителните дейности“, обеща Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България