Край на сагата с водните цикли на Сливен: общината спечели последните дела, за над 4 млн.лева

Стефан Радев, кмет на Сливен

Общината в Сливен спечели три дела за над 4 млн.лева, свързани с водните цикли на града, съобщи кметът Стефан Радев. Делата са образувани срещу надзора по първия воден цикъл и срещу неговите застрахователи заради отговорността, поета от фирмите по надзора, за качеството на строителството.

„Последното дело беше срещу испанска компания. Тази година го спечелихме на две инстанции. След решението на втора инстанция в наша полза, компанията преведе преди дни сумата от 3 милиона и 200 хиляди. Нямам информация община да е осъждала строителен надзор за провален проект заради некачествена работа в такъв размер и да е успяла да защити интереса си по този добър начин“, коментира Радев.

Кметът заяви, че не очаква фирмата да се възползва от обжалва на последната, трета съдебна инстанция. Другите две дела са завършили в полза на общината в предходните две години. „Община Сливен категорично защити интереса си по сагата за водния цикъл. Благодаря на екипа и всички, които работиха по този казус за това, че сме довели до успешен край проблемите с тези претенции“, заяви Стефан Радев.

Сливен е единственият български град, който работи по европроекти за два водни цикъла. Първият започна при кметуването на Йордан Лечков, но още в началото проектът бе спрян наказателно от Брюксел след скандал между общината и изпълнителя. При следващия кмет Кольо Милев работата бе възобновена, но т.нар. втори воден цикъл бе с други параметри. Той остана незавършен и при встъпването на сегашния кмет Стефан Радев в длъжност от МОСВ "сурвакаха" Сливен, че трябва да върне 22 млн.лева заради невъведения в експлоатация втори етап на водния цикъл.

Общината бе в невъзможност да осигури сама средства за довършването, тъй като бе в тежко финансово състояние и с най-лоши показатели сред общините в страната. От МРРБ предоставиха средства, с които бяха направени реконструкции на колекторите по първия етап. След това бе въведен в експлоатация и втория воден цикъл. Отделно имаше две претенции за финансови корекции, общо за 5,5 млн.лева, в резултат на което дори бе наложен запор на общинските банкови сметки, а на общинските активи - възбрана. Бяха образувани нови дела, които се добавиха към и без това обраслите в съдебни битки водни цикли. Те за радост на местната администрация и жителите на града също завършиха в полза на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони