Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор)

Собствениците на сгради няма да могат да декларират система за паркиране в тях, а после да я премахнат.

Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Искаме хората да не останат излъгани от предприемачите

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се зае да изпълни едно от основните си обещания в предизборната си програма - спиране на презастрояването в София.

“Внесох в регионалното министерство предложения за първия пакет от мерки за промяна в законодателството, който да доведе до затваряне на вратички съществуващи в закона, които позволяват на някои недобросъвестни инвеститори да злоупотребяват. На първо място са изискванията за т.нар нежилищни сгради - общежития, апартаментни хотели, ателиета, за които има по-ниски изисквания за отстояния, както и за паркиране. Затова искам да се направят законови промени, които да не позволяват злоупотреби с тези възможности”, заяви пред “Труд” Фандъкова. По думите є, тези злоупотреби водят до проблеми за градската среда и паркирането и до проблеми на бъдещите собственици. “Хората са идвали при нас за да търсят решение, защото когато живеят в нежилищна сграда не могат да се регистрират на постоянен адрес, което не им позволява децата им да кандидатстват или да имат предимство в детските градини и училищата. Ползват промишлен ток, което значително оскъпява живота им”, посочи Фандъкова.

Това е първият пакет с промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който кметът на София внася в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Ще бъде сформирана работна група между ведомството на регионалния министър Петя Аврамова и Столична община със специалното участие на главния архитект на София Здравко Здравков и специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

“Възложили сме и разработване на втори пакет, който да помогне за увеличаване на отстоянията при строителството на сгради в жилищните райони, което да позволи повече въздух в кварталите и спасяване на част от зелените площи. Възложили сме на преподавателите в УАСГ да разработят, така че да бъдем конкретни”, каза още Фандъкова.

“Искаме хората да не останат излъгани от предприемачите, а още при купуването да има яснота - дали купувате жилище или офис. Има редица сгради които се одобряват като ателиета, в същото време тези обекти са с табела на тях “продавам жилища”. Хората купуват тези жилища и в един момент установяват, че не могат да получат адресна регистрация. Вратичката трябва да бъде премахната”, категоричен бе арх. Здравков.

“Нашето предложение е ателието да отпадне изобщо от правния мир като един архаизъм”, посочи още арх. Здравков. Той припомни, че законът не действа със задна дата, става дума за нови обекти, който ще се разрешават. Хората, които живеят в момента в ателиета няма да им се прекратят правоотношенията. Те ще продължат да живеят в ателиета, но трябва да са наясно, че това са обекти за нежилищни нужди и ако някой ги е подвел, този който им е продал жилището да си носи отговорността. “Не виждам начин да се създаде възможност за процедури тези ателиета да минат в нова регулация като жилища.

При вторична продажба на ателиета, по нотариален акт собствениците ще продадат ателие.

За нас като администрация е важно да се създаде възможност да не подвеждат предприемачите хората. Един ден когато видите, че на обекта стои табела “продавам жилище, а всъщност сградата е ателие, да не останете изненадани когато ви дойде сметката за ток или трябва да плащате данъци като за обект за обществено обслужване. Тези мерки предприемаме, за да може всички които купуват самостоятелни обекти да са наясно дали притежават жилища или офис”, заключи главният архитект на столицата.

Йорданка Фандъкова:

Имам подкрепата на МРРБ

Имах разговор с министър Петя Аврамова и със зам.-министър Николай Нанков. Те са съгласни и напълно подкрепят предложенията ни. Поеха ангажимент да се сформира работна група, която в кратко време да формулира законовите промени и да ги внесе в Народното събрание, защото кметът няма право на законодателна инициатива, но през министерството или през народни представители правим предложения. Вече имахме подкрепа в НС-преди година ни половина направихме промени в ЗУСО, които ограничиха използването на ъглови имоти за високо строителство.

Столична община ще регламентира размера на паркоместата в паркингите и гаражите в жилищните сгради. Желанието е да се регламентира тази дейност и да се въведе регистър, в който да се въведат всички тези системи и всяка година да се подлагат на технически преглед, както е при асансьорите, за да се избегнат злоупотреби и инциденти.

Коментари

Задължително поле