Краков - красота и история

Старата столица на Полша предлага изобилие от атракции

Замъци, река и „Списъкът на Шиндлер“

Краков е императивна дестинация за всеки, който обича да пътува във времето и желае да се потопи в старата европейска естетика. Всяка разходка в историческия център преминава през векове история. Краков е красивата стара столица на Полша. Разположен на река Висла, в подножието на хълма Вавел, Краков предлага изобилие от атракции. Градът е официална столица на Полша до 1596-а година, а в самото му сърце се намира едни от най-големите и внушителни средновековни площади на целия континент.

През XX век Краков става и ключово място в най-ужасната глава от европейската история - възходът на нацистите и Втората световна война. Войските на Третия райх окупират града и го използват като централно място за операциите си в Полша. Еврейското гето в Краков е наситено с тежка история и днес е сред най-интригуващите места в града. В стария еврейски квартал Кажимеж още има синагоги, еврейски ресторанти и магазини, а човек може да посети и някои от местата, на които Спилбърг снима своя шедьовър за Холокоста “Списъкът на Шиндлер”. Фабриката на историческата личност Оскар Шиндлер също е в града.

[modula id="3208602"]

Съвсем логично Краков е и отправна точка в амбициозната програма на Viasat History, която до края на годината ще постави специален фокус върху Втората световна война. Малко сгради в града са по-подходящи за връщане на въображението назад във времето от Przegorzaly Castle, който се издига на хълм на няколко километра от центъра на града. Внушителното имение е построено от нацистите по време на войната и е рядък пример за архитектурата на Трейтия райх в Полша. Днес замъкът е дом на университет, институт за изследване на Холокоста и хотелска част с ресторант. Гледката от терасите му е невероятна и носи особено интригуващо усещане за обратите на историята.

Другият иконичен замък е Вавел в центъра на града и представлява ярък пример за ренесансова архитектура с готически елементи. Мащабни средновековни площади, малки магически улички, внушителни фасади, високи кули, речна романтика, зелени паркове, изобилие от водки, орехови и лешникови ликьори... Краков е град опиянение, който ще насити сетивата ви.

 

Разкрития от Каролайн Стърди Колс

Островът на Адолф

] Изображение от филма / Smithsonian
Изображение от филма / Smithsonian

От самото начало на войната превземането на Великобритания е част от великия план на Хитлер за господство над Европа. Наръчникът на Гестапо за нападение на Великобритания, публикуван през 2000 г., показва в дълбочина подготовката за нахлуването в страната и предоставя списък на 2820 врагове на нацизма, които веднага ще бъдат арестувани, когато то се случи. Само 112 кв. км - Нормандските острови, в крайна сметка са завладени, но шокиращи нови доказателства за същността на тази окупация сега биват разкрити от криминалния археолог професор Каролайн Стърди Колс. Прибавени към архивната информация за нациските планове за нападението на страната, те ни показват колко ужасяващо би изглеждала цялостната окупация.

Благодарение на уникалния достъп до забележителното ново криминално изследване на Каролайн, разкриваме тайната на единствения концентрационен лагер на СС на британска територия, която Чърчил е успял да опази в продължение на 70 години. Това е сюжетът на документалния филм “Островът на Адолф”, който ще има своята премиера през август по Viasat History.

 

Нацистите и кацането на Луната

Тъмното минало на великото постижение

] KRDF8B Arthur Rudolph
KRDF8B Arthur Rudolph

Фактът, че Нийл Армстронг е бил първият човек, стъпил на Луната на 19 юли 1969 г., е успех и за Вернер фон Браун и екипа от повече от 100 техници и инженери на НАСА от Германия. Върху постижението им обаче лежи тъмна сянка - много от тях имат нацистко минало и са участвали в изграждането на скандалната ракета V2. По време на производството є са загинали повече от 20 000 работници, подложени на принудителен труд в нечовешките условия на нелегалните нацистки оръжейни заводи. В секретна операция, осъществена с цел да сложат ръка на немската ракетна технология, американците прехвърлят учените в САЩ през 1945 г.

Десетилетия по-късно, когато досиетата са разсекретени, се разкрива участието на немските служители на НАСА в престъпленията на Третия райх. Тази история е в основата на документалното произведение “Кацането на Луната и нацистите”, което ще се излъчи на 20 юли, събота, от 23 часа по Viasat History.

 

Жестоката и важна памет на „Аушвиц”

Машината на смъртта погубва 1,1 милиона човека

В бараките на първия лагер „Аушвиц I“ и сред откритите пространства на „Аушвиц II - Биркенау“ човек усеща тежестта на историята и капацитета на нашия вид за чудовищно зло

[modula id="3208724"]

На около 60 километра от Краков е комплексът от нацистки концентрационни лагери “Аушвиц”. Днес мястото е музей, мемориал и посреща туристи от цял свят. Трудно е да си представим машината на смъртта, унищожила 1,1 милиона човешки животи по време на войната като туристическа атракция, но жестоката памет на “Аушвиц” е важна и трябва да се предава. В бараките на първия лагер “Аушвиц I” и сред откритите пространства на “Аушвиц II - Биркенау” човек усеща тежестта на историята и капацитета на нашия вид за чудовищно зло.

Втората световна война оформя модерния свят, а наближаването на 80-годишнината от нахлуването в Полша е подходящо време за връщане назад в историята. Viasat History разгръща проект за детайлен поглед в ключовите събития от тази епоха, с множество поредици и документални филми, посветени на войната, която промени всичко.

“Аушвиц” е важна и тъжна част от тази история. Днес мястото е символ на терор и геноцид. Изчислява се, че един от всеки шест евреи, убити от нацистите в Холокоста, намира смъртта си в газовите камери на лагерите на смъртта в Аушвиц. Десетки хиляди поляци, роми, съветски военнопленици, хомосексуалисти, свидетели на “Йехова” и други стават жертви на индустрията на смъртта край стария полски град Освиенцим. През 2020-а се навършват 75 години от освобождаването на лагерите на смъртта Музеят в Аушвиц вече се подготвя да почете датата на 27 януари догодина със специална програма от събития.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм