Кралев: Няма дискриминация, параолимпийците са едни от най-обгрижваните спортисти

"Категорично не съм съгласен, че става въпрос за дискриминация. Олимпийските и параолимпийските игри са две различни състезания. Всяка държава решава какви да са наградите за тях", заяви пред БТВ министърът на младежта и спорта Красен Кралев по повод жалбата на българските представители на игрите за хора с увреждания до комисията за защита от дискриминация.

Българските параолимпийци се оплакаха от размера на премиите за отличие от Рио. Паричните награди са пет пъти по-ниски от тези на представителите ни на олимпийските игри.

"Преди да тръгнат за Бразилия, беше обявен размерът на премиите. Тогава никой не се оплака. Беше взето решение стимулите да бъдат изравнени със следващите по ранг турнири - световните първенства. Ако Ивет Лалова стане световен шампион, ще вземе същите средства. Не разбирам - всички световни шампиони и медалисти от световни първенства по-малко заслужили ли са? ", разясни Кралев.

"Параолимпийците са едни от най-обгрижваните спортисти. Тази година вдигнахме с 20% парите за спортисти с увреждания. Подпомагаме баскетбола, конния спорт и канадската борба. Основната цел е да направим спорта достъпен за хора с увреждания", каза той.

Министърът поясни, че обещаните от премиерът Бойко Борисов 100 000 лв. ще бъдат разпределени с помощта на Параолимпийската асоциация.

"Отчитаме постижението на Ружди. Предвидили сме допълнителни 25 000 лв. за световния му рекорд", каза Кралев и допълни, че и отпуснатите от държавата средства ще отидат за премии за представителите ни в Рио.

Министърът заяви, че е изключително горд с обновената зала "София", която ще се превърне в основен дом на бадминтона и тениса през зимата. Той се надява скоро да завърши ремонта и на зала "Фестивална", където трябва да тренират българските лекоатлети през студените месеци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт