Правят аутопсия на Шабан Шаулич Има неяснота около смъртта му

Парламентът пред политически колапс От БСП искат рестарт с ново Народно събрание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 февруари 2019

Икономът на Ким пратен във Виетнам Подготвя срещата САЩ-КНДР

Четирима ранени при нападение с нож в Марсилия

Над 700 аптеки в страната няма да работят утре в знак на протест

Затварят за ремонт улица „6-и септември“

Двама кредитори искат фалит на „Евроманган“ Работници настояват за прекратяване на концесията на неработещата мина

Пишат нов вариант на „бонус-малус“ Шефът на КФН Карина Караиванова отива в ЕБВР

Депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова: В края на този мандат възнагражденията на педагозите ще са два пъти по-високи, спрямо 2017 г. В Павликени народният представител посети ДГ „Слънце“, разговаря със земеделски производители

Почетоха паметта на Левски в Сърбия

Румен Радев: Портретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика, попита президентът

Журито на „Мастършеф“ тества хоби-готвачите в нова кухня Шеф Андре Токев, шеф Петър Михалчев и шеф Силвена Роу показаха умения на световна класа

383 случая на агресия срещу медици през 2019 г. Пет са ефективните присъди от 2011 до 2018 г.

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 20 февруари 2019

Кралев: Развивайки потенциала си тук, младите развиват и България Спечелих зелена карта за Америка, но останах в България, разкри спортният министър

“Какво искат младите хора, за да останат в България? По-висок стандарт в образованието, по-висок стандарт на работното място и по-висок стандарт на живот. Aко младите хора напускат страната, то България няма бъдеще. Ето защо нашата обща цел е младежите да развиват потенциала си тук. Развивайки собствения си потенциал, младите българи развиват и страната.”

Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на конференцията “Развий потенциала си в България”, която се провежда във Варна. Форумът се организира по инициатива на  младежката организация на ГЕРБ във Варна. Целта на събитието е да бъдат дискутирани възможностите пред младите хора, съвместно с представители на държавната и местната власт, на Европейския парламент, на неправителствения сектор, ИТ-индустрията и студентската общност. На конференцията присъстват над 100 души от цялата страна.

img-0973

В началото на дискусията Красен Кралев сподели своя личен пример.

“През 1990-та година създадохме Студентските независими дружества, които се бореха срещу комунизма. Още тогава имах възможност да отида да уча в Америка. По това време бях студент по медицина. След кратък размисъл избрах да продължа образованието си тук. Исках да се развивам в България и днес не съжалявам за това. 10 години по-късно вече бях успял човек, с редица награди от международни фестивали за дейността ми в рекламния бизнес, имах натрупан капитал, но въпреки това не можех да намеря себе си в българското общество – бяхме изпаднали в морална и ценностна криза. Кандидатствах за лотарията за Зелени карти за Америка и спечелих. Но не отидох в посолството да си подам документите и отново реших да преследвам мечтите си в България”, обясни Кралев. Той заяви, че българското образование е на високо ниво и посочи, че самият той е завършил своето образование в английската гимназия и в медицинския университет във Варна. “Смятам, че съм един от най-образованите и подготвени министри в моята област в Европа”, подчерта Красен Кралев.

По думите му, въпреки това има дефицит в синхронизирането на нуждите на пазара и образователната система.  Според Кралев трябва да се обърне внимание на нуждите на бизнеса.

“В България няма достатъчно специалисти в сектори, които да удовлетворят потребностите на инвеститорите. Няма нужда от толкова много висшисти, колкото от хора със средно специално образование. Например – един завод за автомобили има нужда от поне 5000 квалифицирани кадри, които в момента обаче липсват”, коментира той и допълни, че е необходим сериозен анализ от какви професии се нуждае всеки район в страната, за да знаят младите хора как да планират кариерата си.

ad5a6592

“Oбразователната система трябва да е гъвкава спрямо непрекъснато променящата се среда за младите хора. Защото според последни данни два милиарда от съществуващите работни места ще изчезнат до 2030 година, а 65% от децата в началните училища ще имат работни места, които все още  не съществуват”, коментира Красен Кралев.

Министърът на младежта и спорта призова да се дава шанс на младите хора да навлязат в реалните процеси на управление и в частния сектор. Според него младите хора трябва да развиват потенциала си в България чрез стажове и практически обучения. По думите му, младежите трябва да бъдат реално включвани в управлението и е недопустимо да бъдат дискредитирани и подценявани само заради възрастта си. “Чували ли сте израза, че работодателите търсят да назначат млади хора до 25 години, но с 30 години трудов стаж. Трябва да променим това – аз го направих в администрацията на Министерство на младежта и спорта. От 180 служители в ММС 120 са новоназначени като 50 човека от тях са млади и активни хора до 35 години. Eто това е пример за реално включване на младите”, обясни Кралев.

 Кралев бе категоричен, че България се развива с бързи темпове. По думите му, правителството полага много усилия младите хора да припознаят България като страна, в която искат да отглеждат своите деца. “Правителството прави всичко възможно за качествено развитие на образователната система, на транспорта, на спортната и пътната инфраструктура, за да променим страната към по-добро и да задържим младите хора чрез стандарта на живот, който създаваме. Мнозина от българите, които живеят в чужбина, се връщат и казват, че сме на прав път”, коментира той.

ad5a6594

По думите му, основен принцип в дейността на ММС е именно подпомагането на личностното развитие на младите хора и на младежките организации в страната, което се изпълнява чрез редица механизми и програми. “С поредица от срещи ще дадем възможност на младежите от различни градове в страната да участват в изготвянето на новата Национална стратегия за младежта след 2020 г. Стартирахме работата по документа през миналата година и се надяваме повече млади хора да споделят своята визия”, информира министърът. Красен Кралев запозна присъстващите с националните програми за младежта с общ бюджет от близо 3 млн. лв., чрез които министерството подпомага финансово младежки проекти на неправителствени и спортни организации, свързани с превенция и организиране на дейности за свободното време – неформални обучения, кампании, спортни активности и др. „През 2019 г. отново отворихме програмите за кандидатстване, като можете да следите на сайта за крайни срокове и резултати”, обърна се към младежите министърът.

img-0956

В дискусията се включиха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков, зам.-министърът на вътрешните работи Георг Георгиев и кметът на Варна Иван Портних. Андрей Новаков благодари на Кралев, че се е обърнал към младежите в залата на изключително разбираем език. Новаков заяви, че самият той се е припознал в много от думите на министъра на младежта и спорта.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.