Кралското семейство съди папараци за 1,5 млн. евро заради голите снимки на Кейт Мидълтън

Британското кралско семейство иска компенсации в размер на 1,5 млн. евро заради публикуването на голи снимки на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Това стана ясно в първия ден от започналото дело срещу шестима представители на медии, обвинени в нарушаване на личното пространство, пише АФП.

Френското лайфстайл издание „Closer“ и регионалният вестник „La Provence“ през септември 2012 г. публикуваха снимки на съпругата на престолонаследника принц Уилям, която се пече на слънце без горнище по време на почивка в Южна Франция, предизвиквайки гняв във Великобритания. По-късно няколко британски издания дори отказаха предложението да купят снимките, въпреки фурора, който предизвикаха както във Франция, така и във Великобритания.

Адвокатът на двете френски издания защити публикациите, тъй като те създават „позитивен образ на двойката“, като в същото време разкритикува „англосаксонската мотивация“ за исканото обезщетение.

Самото дело беше забавено с четири месеца, тъй като адвокатите на шестимата подсъдими се нуждаеха от повече време, за да подготвят своята защита. Решението на съда се очаква в началото на юли.

Снимките на Кейт Мидълтън са направени докато двойката e на почивка в шатото на виконт Дейвид Линли, син на принцеса Маргарет, сестра на кралица Елизабет Втора.

Защитниците на кралската двойка заявиха, че снимките са особено притеснителни за семейството, тъй като връщат спомена за покойната майка на Уилям принцеса Даяна, която загива през 1997 г. в автомобилна катастрофа в Париж, преследвана от папараци.

Френските власти от своя страна застанаха на страната на кралското семейство, забранявайки по-нататъшното публикуване на снимките, преди да бъде дадено началото на разследване за това как точно са били заснети. Въпреки това те се появиха в някои други европейски издания в Италия, Швеция и Дания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица