Кралят-агент. Как Елвис Пресли се срещна с Ричард Никсън преди 50 години

Ричард Никсън и Елвис Пресли в Белия дом

Певецът подарява на президента пистолет Колт и иска от него... коледен подарък

На 21 декември 1970 г. в Овалния кабинет на Белия дом най-влиятелният човек в САЩ тайно се среща с най-популярния. Кралят на рокендрола Елвис Пресли моли президента Ричард Никсън за необичаен коледен подарък – иска да получи значката на специален федерален агент на Бюрото за наркотиците и опасните вещества.

Ченге от Мемфис е негов приятел

Защо един безумно популярен певец изведнъж иска да стане агент в борбата срещу наркотиците?

Като дете Елвис Пресли мечтае да стане полицай. Много от приятелите му от гимназията стават пожарникари и полицаи. Но самият Елвис заявява: „Бог ми е дал глас“. Кралят на рокендрола се опитва да изпълни неосъществената си детска мечта поне частично.

Той има ушита по поръчка полицейска униформа, притежава и голяма колекция от оръжия. Харесва ювелирните украшения на полицейска тема. Жителите на родния му град Мемфис (Тенеси) си спомнят, че Елвис обичал да говори с полицаите, можел късно през нощта или на празник да се отбие в полицейското управление, за да си побъбри с дежурните, докато всички през това време си почиват ... Те също така разказват, че един ден той отивал на мястото на автомобилна катастрофа и започвал да контролира движението, докато полицията се занимава с инцидента.

Той прави щедри дарения за полицейските организации в различните щати. Има особено много приятели в полицейския отдел в Мемфис и в шерифския офис на окръг Шелби в непосредствена близост до града. Купува спортно оборудване и екипировка за полицейския отбор по софтбол в Мемфис (разновидност на бейзбола).

По Коледа той раздава по $100 на дежурните патрули в района на имението му Грейсленд. Като млад Елвис се сприятелява с полицая от Мемфис Фред Удуърд. Когато през 1960-а година той умира внезапно, Елвис плаща неговото погребение. Подарява на своя близък приятел - шерифа Бил Морис, автомобил Mercedes Benz.

Пътувайки из страната, той често си намери приятели от полицията и в другите градове. През януари 1976 г. Пресли неочаквано отива на почивка в ски курорта в долината Вейл, Колорадо. Кралят на рокендрола е придружен от мениджъра по пътуванията Джо Еспозито и двама полицаи от Денвър - капитан Джери Кенеди (отговорен е за сигурността на Пресли по време на посещенията в Денвър) и детектив Рон Пиетрафесо от отдела за борба с наркотиците. Почивката им продължва 10 дни. Преди да напусне курорта, Елвис подарява на Кенеди същата кола, която самият той кара - Lincoln Continental Mark IV. Пиетрафесо получава като подарък Cadillac Eldorado. 

По пътя от Вейл до Денвър Пресли си слага ски маска, за да не бъде разпознат. Маската обаче раздразва лицето му. Джери Кенеди се обажда на своя лекар - д-р Джералд Старки. След като помага на Пресли, Старки хвали новата кола на Кенеди. Тогава Елвис му каза: "Ще купя кола и за вас, докторе", и му му взема Lincoln. Още един Cadillac отива при полицейския сержант в Денвър Робърт Кентуел.

Елвис Пресли колекционира още полицейски значки и лични карти на полицаи или от шерифския отдел. Повечето от тях са му дадени в родния град, но има и колекции и сувенири и от другите щати.
Писателят Гари Тилъри, в своята книга „Търсещият крал: Духовната биография на Елвис Пресли“, пише: „Елвис ... се сдоби с полицейска радиостанция и мигаща сигнална лампа, която да слага на покрива на своя Линкълн Марк IV. Той започна да патрулира по улиците на Мемфис. Понякога, слушайки полицейската вълна, той скачаше на мотоциклета и се втурваше към мястото на произшествието или престъплението, и стигаше там преди полицията''.

„Той имаше милион полицейски значки и синя полицейска мигаща сигнална лампа в колата си“, са думите на Присила Пресли (съпруга на Елвис от 1967 до 1973 г.) от книгата „Елвис, от Пресли“, съставена от спомени на семейството и приятелите на певеца. Милионът значки, разбира се, е преувеличено. Но наистина имае много значки.
Друг спомен на Присила: „Той обичаше най-много да поставя сигналната лампа на колата си и да спира хората. Отиваше до прозореца на шофьора, показваше значката и казваше: „Синко, караш твърде бързо. Просто искам да те предупредя — забави".

При вида на краля на рокендрола шофьорите често онемяваха. Между другото, самият Пресли, особено в младостта си, също е нарушавал ограниченията на скоростта по време на шофиране. Дори веднъж се явява в съда, но е оправдан.

„Значката на борец срещу наркотиците за него беше символ на висша власт“, - пише Присила Пресли в своите мемоари „Елвис и аз“. Според нея, Елвис вярвал, че с такава значка може законно да влезе във всяка страна с оръжие и да транспортира всякакви лекарства.

Напуска дома си

За първи път Елвис се опита да получи желаната от него значка през ноември 1970 г. Пресли има дом в Палм Спрингс, Калифорния. След като научава, че вицепрезидента Спиро Агньо е дошъл на гости на Франк Синатра, който живеел наблизо в град Ранчо Мираж, Пресли си уговаря среща. Иска да подари на вицепрезидента пистолет Magnum, обшит със злато и перли, на стойност $5000. Агньо отказва подаръка и го съветва да се свърже директно с Бюрото за наркотици и опасни вещества за значката.

На 19 декември същата година Елвис има конфликт с членовете на своето семейство. Върнън Пресли, който отговаря за финансовите дела на своя син, иска от Елвис да спре да пилее пари, тъй като вече е похарчил повече от $100 000 за коледни подаръци (32 пистолета и десет автомобила Mercedes-Benz са закупени с тези пари). Съпругата на Елвис Присила подкрепя тъста си. Раздразненият Елвис им каза, че той е този, който печели парите и ще ги харчи както си иска, след което се качва на лимузината си и напуска имението, без да казва на никого къде отива.

Безсмъртният Елвис

В нощта на 20 срещу 21 декември Пресли отлита от Лос Анджелис за Вашингтон със своя продуцент Джери Шилинг и шофьора-бодигард Сони Уест. В самолета техен спътник е сенаторът от щата Калифорния Джордж Мърфи. Пресли е седнал до него и след разговора моли стюардесата за лист хартия. На хартия с логото на American Airlines Елвис пише писмо до американския президент Ричард Никсън с молба за лична среща по много важен въпрос.

Пресли и Шилинг тръгват направо от летището във Вашингтон към Белия дом. В шест и половина сутринта лимузината им спира до северозападната порта. Елвис излиза от колата и подава на смаяния охранител писмото до президента.

Дайте отпор на антиамериканските The Beatles

Писмото на Елвис Пресли попадна при специалния помощник на президента Дуайт Чапин, който отговаря за изготвянето на работния график на Ричард Никсън. Чапин се обажда на Бъд Крог, заместник-помощник на президента по вътрешните работи. Юристът Егил (Бъд) Крог-младши е фен на Пресли. Той успява да убеди колегите си, че срещата на певеца с Никсън ще бъде много полезна.

- ''Няма да повярвате, но кралят е тук'', каза Чапин.
- ''Кой крал? В графика няма крал'', не разбра Крог .
- ''Не, това не е някакъв второкласен крал. А това е най-важният крал. Елвис''.

Писмото на Пресли тръгва по-надолу по командната верига. Чапин го изпраща на ръководителя на президентската администрация Хари Робинс Холдеман и в приложения към него меморандум предлага следното: „Бъд Крог ще се срещне с него и ще поговори за наркотиците и какво може да направи Пресли. Бъд също така ще провери дали има титлата почетен агент или такива документи от този род. След срещата на Бъд с Пресли се препоръчва Бъд да доведе Пресли със себе си на кратка среща с президента в приемните му часове ... През последните месеци няколко човека споменават, че Пресли е много пропрезидентски настроен. Той иска да се запази всичко в тайна и мисля, че трябва да уважим молбата му ... Говорих за това с Бъд Крог. Той смята, че би било погрешно да прехвърляме Пресли на вицепрезидента, тъй като срещата ще отнеме много малко време за президента, но установяването на контакт с Пресли ще бъде изключително полезно".

След като получава зелена светлина да организира срещата, Крог се обажда в хотел „Вашингтон“ и информира продуцента на Елвис -  Шилинг, че президентът Никсън е готов да приеме Пресли.

През това време Пресли успява да посети централата на Бюрото за наркотици и опасни вещества и да се срещне там със заместник-директора Джон Финлейтър. Последния се страхува да поеме отговорност и да даде на Пресли значката на агент. Финлейтър казва, че е "абсолютно невъзможно" да направи това. А $5000, които Пресли предлага незабавно да дари за добрата кауза - борба с наркотиците, са отказани от Финлейтър.
След провала с бюрото, обаждането от президентската администрация е добра поличба. Срещата на Пресли с Никсън е на 21 декември 1970 г. В 12,30 ч. За президента е изготвен меморандум, в който са изброени основните теми на разговора. Никсън трябва да предложи на Пресли следните области на сътрудничество: 

Да работи в контакт с администрацията.

Да допринесе за създаването на телевизионно шоу, в което Пресли и други звезди да изпълняват популярни песни и да обясняват на родителите скритите в тях наркотични и антиправителствени теми.

Да вдъхнови колегите да създадат в рок музиката с тематично направление „Вземи най-доброто от живота“.

Да запише албум на тема „Вземи най-доброто от живота“ във федералния център за лечение на наркоманиите в Лексингтън, Кентъки.

Да консултира съвета по рекламата по въпросите за антинаркотичната пропаганда сред младите.

Пресли пристигна в Белия дом с продуцента си Шилинг, бодигарда Уест и подарък. Иска да дари на Никсън пистолет „Колт“ от своята колекция. Но тайните служби вземат пистолета, а Крог води само Елвис при президента - Шилинг и Уест не са допуснати до срещата.

Какво точно се случи в Овалния кабинет е известно само от бележките на Крог след срещата. Президентът и кралят на рокендрола се ръкуваха. Елвис показа на Никсън колекцията си от полицейски лични карти и значки на полицията от Калифорния, Колорадо и Тенеси.
Президентът отбеляза колко е важно младите хора да се доверяват на Пресли и това доверие да не се губи. Пресли каза, че младите хора няма да го слушат, ако той им държи речи, но това може да достигне до неговата публика по различен начин - чрез песните.
Пресли също заяви, че според него The Beatles са истинска антиамериканска сила. Те дойдоха в САЩ, направиха парите и след това се върнаха във Великобритания, където започнаха да разпространяват антиамерикански настроения. „Президентът кимна в знак на съгласие и изрази известна изненада“ (от бележките на Крог). Според Никсън наркоманите са авангарда на антиамериканизма.

Пресли пламенно уверява президента, че е на негова страна, повтаря няколко пъти, че иска да бъде полезен. Той е обикновено момче от бедно семейство, на което страната му е дала много, а сега иска да изплати своя дълг. Елвис също така отбелязва, че е изучавал за комунистическото промиване на мозъците и културата на наркотиците в продължение на десет години. Той знае много за това и може да помогне в борбата с наркотиците.

„Можем ли да получим една значка за него?“ - този въпрос задава Никсън на Крог. Крог кимва утвърдително, след което Никсън разпорежда да му се даде такава значка. Елвис е толкова трогнат, че прегръща президента. Преди да си тръгне, Елвис моли Никсън да приеме Шилинг и Уест. Никсън подарява копчета за ръкавели на продуцента и на бодигарда (това е официален подарък от Белия дом). ''Господин президент, те имат и съпруги'' – казва  Пресли. Тогава Никсън дава на Шилинг и Уест по една брошка за техните съпруги.

След обяда Пресли получи своята мечтана значка. Тя му е връчена от същия Джон Финлейтър, който сутринта му беше заявил, че е „абсолютно невъзможно“ да му се даде. Той също така обещава на Пресли, че по-късно ще получи и сертификат за "консултант" на Бюрото. Сълзите потичат от очите на краля на рокендрола.

След срещата

След внимателна проверка дареният от Елвис Пресли пистолет Колт стига до Ричард Никсън, за което той споменава в поздравителното писмо, изпратено до певеца на 31 декември 1970 г. 

През януари 1972 г. журналистът, носител на наградата "Пулицър" Джак Андерсън публикува статия във "Вашингтон пост", която разкрива за тайната среща на Никсън с Пресли.

През 1973 г. по предложение на президента Никсън Бюрото за наркотици и опасни вещества е обединено с няколко други структури и в резултат на това се появява Агенцията за борба с наркотиците (DEA).
През 1971 г. Бъд Крог става един от лидерите на тайната група, създадена от президента Никсън за борба с изтичането на информация от Белия дом. По негово нареждане двама члена на групата тайно влизат в кабинета на психиатъра Луис Филдинг, за да измъкнат медицинския картон на антивоенния активист Даниел Елсбърг. 

През 1972 г., в разгара на предизборната кампания, полицията арестува петима души, опитващи се да поставят подслушвателна апаратура в централата на Демократическата партия в хотелския комплекс Watergate във Вашингтон. В хода на разразилия се "скандал Уотъргейт" прекият началник на Крог, съветникът на президента по вътрешната политика Джон Ерлихман подава оставка и е изправен пред съда. 

Повдигнато е и обвинение срещу Крог. През ноември 1973 г. той се признава за виновен и сключва сделка с правосъдието – така той става първия служител от президентската администрация, получил присъда в затвора. Осъден е на затвор от 2 до 6 години, но прекарва в затвора само 4,5 месеца. През 1994 г. Крог публикува книгата ''Денят, в който Елвис се срещна с Никсън''.

Дуайт Чапин също е замесен в скандала Уотъргейт. Той е осъден за лъжесвидетелстване и прекарва 8 месеца в затвора. Президентът Ричард Никсън подава оставка след скандала Уотъргейт на 9 август 1974 г.

Елвис Пресли умира на 16 август 1977 г. При аутопсията в тялото му са открити следи от осем лекарства, отпуснати по лекарско предписание, но не е открита и следа от незаконни наркотици. А програмата за сътрудничество, която е обсъдена на срещата му с президента Никсън не е изпълнена нито една точка.

Ето писмото на Елвис Пресли до американския президент Ричард Никсън

„Уважаеми, господин президент! Първо, нека се представя. Аз съм Елвис Пресли. Възхищавам ви се и уважавам много Вашата администрация. Преди три седмици в Палм Спрингс говорих с вицепрезидента Спиро Агньо и изразих своята загриженост за ситуацията в страната. Представителите на наркотичната култура, хипита, SDS („Студенти за демократично общество“ - американска студентска организация, която представлява движението на „новите леви“, съществува от 1960 до 1974 г. ), „Черните пантери“ и др. не ме смятат за техен враг, както наричат всички от елита. За мен това е Америка и аз я обичам.

Сър, мога и ще направя всичко, за да помогна на страната ни. Нямам други интереси и мотиви освен да помагам на своята страна. Не искам звания или постове. Аз мога да бъда много полезен, ако бъда назначен за федерален агент с особено назначение и благодарение на моите връзки с хората от различни възрасти ще върша много работа. Аз съм преди всичко артист, но всичко, от което се нуждая, е значка на федерален агент. Сега пътувам в самолета със сенатор Джордж Мърфи и обсъждаме предизвикателствата, пред които е изправена нашата страна.
Сър, аз ще отседна в хотел Вашингтон, стаи 505-506-507. С мен работят още двама души - Джери Шилинг и Сони Уест. Регистрирах се под името Джон Бъроуз. Ще остана там толкова дълго, колкото е необходимо, за да си взема документите за федерален агент. Проучих задълбочено наркоманиите и комунистическите техники за промиване на мозъка и съм точно в центъра на събитията, където мога да бъда най-полезен.

Ще се радвам да помогна, ако всичко това се запази в тайна. Вашите подчинени или някой друг може да ми се обади днес - следобеда или вечерта, или утре. За следващата година аз съм номиниран като кандидат за списъка на 10-те най-изявени млади американци. Церемонията ще се състои на 18 януари в моя роден град Мемфис, Тенеси. Изпращам Ви моя кратка автобиография, за да можете по-добре да разберете позицията ми. Ще се радвам да се запознаем и просто да Ви поздравя, ако не сте много зает.
С най-добри пожелания, Елвис Пресли.

P.S. Аз, вярвам, сър, че Вие, сте един от десетте най-забележителни американци.
Имам персонален подарък за Вас, който бих искал да Ви дам лично, и ако е възможно да го приемете. Или мога да го задържа толкова дълго, колкото Ви е необходимо, за да го вземете".

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка