Кралят е жив! Да живее Кралят!

Кралят е жив! Да живее Кралят!

„Реал“ (Мадрид) е империя, чийто залез още не се вижда. Въпреки трудности през сезона, въпреки слабата форма на повечето звезди до Нова година. „Реал“ живее за един турнир – на шампионите. Място, запазено за най-великите.

„Голяма победа! Давай, отборе!“, написа в туитър Кристиано Роналдо след триумфа с 2:1 над „Пари Сен Жермен“. Португалецът и Лионел Меси наистина не са от този свят. Когато е най-напечено, те повеждат „Реал“ и „Барса“ по начин, който никой в историята не е правил.

Роналдо откри резултата в 51-ата минута и изравни още един рекорд. Само той и Рууд ван Нистелрой са вкарвали в 9 поредни мача на Шампионската лига.

„Реал“ показа на „Пари Сен Жермен“, че с петролни милиони не се купува слава и история във футбола. Преди година знака „Стоп“ пред катарските собственици сложи „Барселона“. Те си отмъстиха, отмъквайки им Неймар, но...

С новото си ръководство от Персийския залив в последните почти 6 години ПСЖ вложи над 1 милиард евро за трансфери. Само миналото лято за 222 милиона евро дойде Неймар, а за 180 милиона евро – Килиън Мбапе. Но месец май също ще дойде и от Катар ще гледат по телевизията битката за величието между двата най-успешни отбора през сезона в Европа на републиканския стадион в Киев.

ПСЖ, създаден сравнително късно - през 1970 година, не е европейски гранд. Победата с 3:0 над „Байерн“ в груповата фаза дойде единствено заради желанието на баварските футболисти да сменят треньора си Карло Анчелоти. Вкараните 76 гола през сезона на „Парк де Пренс“ досега дойдоха главно срещу отбори, на които доскоро Неймар не е знаел цвета на фланелките.

Гледайки имената на атаката, дори без бразилеца, ПСЖ би трябвало да има страховита атака. Но вместо ураган пред вратата на Кейлор Навас в първите 25 минути французите само веднъж стреляха чрез Анхел ди Мария.

„Не направихме нищо от това, което очаквахме – каза президентът Насер Ал-Хелайфи. - Сега няма да предприемаме нищо. Ще говорим с футболистите. Трябва да сме спокойни и внимателно докато решим каква ще бъде следващата ни стъпка. Още вярваме в нашия проект. Неймар и Мбапе са бъдещето на клуба.“

Публична тайна е, че ефектът Неймар се оказа нож с две остриета. Доброто са головете и безспорната класа на бразилеца. Лошото – своенравният му характер и безкрайните привилегии, които получи в сравнение с останалите звезди.

Само чудо като кацане на НЛО край Айфеловата кула би могла да спаси треньора Унай Емери от уволнение. Испанецът се доказа, спечелвайки три пъти поред Лига Европа. Само че тогава в отборите му нямаше звезди, които да правят, каквото си искат. Нито катарски шефове, размахващи пръст при първата победа с по-малко от три гола разлика.

Какъв ще е следващият ход на ПСЖ? Дали Специалния Жозе Моуриньо ще може да се оправи с най-скъпите футболисти в света? Дали пък целта няма да е Пеп Гуардиола, сигурен нов шампион на Англия? Дали по подобие на Неймар сега се преглеждат откупните клаузи на звездите в „Реал“?

Фактът е един – парите на шейховете не могат да купят Шампионската лига. Или поне още не.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят