Кралят на флейтата ще свири за първи път у нас

Кралят на флейтата, както е известен по света солистът на Берлинската филхармония Еманюел Паю, ще свири за първи път в България на 10 май от 19 часа в Градския дом на културата "Борис Христов" в Пловдив. Тогава ще бъде официално открито осмото издание на международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", а Еманюел Паю ще изнесе съвместен концерт с блестящия италиански флейтист Марио Кароли в партньорство с елитния камерен ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Когато е на 4 годинки, Еманюел Паю чува за първи път гласа на флейтата - синът на съседите му свири концерта за флейта в сол мажор от Моцарт. Тогава малкото белгийче заявява на своите родители, че иска да стане флейтист и да свири точно тази музика! На 15-годишна възраст Еманюел Паю печели Първа награда от националния конкурс на Белгия и изпълнява мечтаното произведение като солист на Белгийския национален оркестър. Днес той е признат за най-добрия изпълнител в света именно на този концерт!

Еманюел Паю с право е считан за един от най-великите флейтисти на нашето време. На 22-годишна възраст той става най-младия оркестрант в Берлинска филхармония. Солата му в Берлинската филхармония са еталон за подражание и недостижим връх в оркестровото майсторство. Еманюел Паю изнася над 160 концерта годишно и свири под палката на легендарните диригенти на съвремието - Абадо, Баренбойм, Булез, Фишер, Гергиев, Маазел, Перман, Ратъл, Разтропович.

Паю има извънредно широко амплоа - дебютира и в джаз-музиката, вдъхновен от запознанството си с джазмена Джаки Терасон (Jacky Terrasson). През 1996 г. подписва ексклузивен договор с компанията EMI Classics, което му спечелва славата на единствения флейтист в света, получил солистичен договор с топзвукозаписната фирма. EMI Classics издава 25 диска с негови изпълнения, всеки от които е съпроводен с награди и блестящи отзиви в пресата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони