Кралят на циганската цигулка Роби Лакатош идва с концерт във Варна

image description

Маестрото на циганската цигулка Роби Лакатош ще се срещне за пръв път с българската публика в дните на Европейския музикален фестивал Варна. Заедно със своя ансамбъл той ще изнесе концерт на 22 април в зала 1 на Фестивалния и конгресен център и ще представи интригуваща програма, която съчетава класически шедьоври на Бах, Вивалди, Калман и Монти, както и джаз импровизации и унгарска циганска музика. Ансамбълът му е от петима виртуозни музиканти-цигулка, контрабас, китара, пиано и цимбал.

Потомствения Крал на циганската цигулка, както го определя критиката, е наследник на прочута циганска фамилия. Неговият прадядо отпреди 7 поколения Янош Бихари пръв бива наричан Крал на циганската цигулка и Цигански Орфей лично от Бетовен и Ференц Лист. Дори мълвата разказва, че Брамс открадва идеята за своите прочути Унгарски танци точно от Бихари.

Класическата си школовка Роби Лакатош получава в Консерваторията „Бела Барток“ в Будапеща, където завършва с първа награда за класическа цигулка през 1984 г. Между 1986 и 1996 г. Лакатош и неговият ансамбъл спечелват сърцата на публиката в "Les Atéliers de la grande Ille" в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на големия джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели и с едни от най-големите джаз имена като Хърби Ханкок и Куинси Джоунс. Изпълненията му печелят аплаузите на друга легенда – сър Йехуди Менухин, за когото клубът става любимо място в Брюксел.

Лакатош свири в най-престижните зали по света като Санта Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхале в Цюрих, Мюзикхале в Хамбург и Сантори хол в Токио. Рикардо Мути го кани на фестивала в Равена, а Зубин Мета още при първата си среща с импровизаторския му талант го ангажира в постановката на „Прилепът“ в Баварската Щатсопера в Мюнхен. Покани пристигат постоянно от фестивалите в Люцерн, Монпелие, Шлезвиг-Холштайн, Брисбейн, Лондон.Той е първият и единствен цигански цигулар в света с ексклузивен контракт с Дойче грамофон. Първият му диск е разграбен в над 100 000 екземпляра и получава престижната награда Echo-Klassik.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България