Красен Кралев е първият български министър, който участва в Младежки форум на Икономическия и социален съвет на ООН в САЩ

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в най-ключовия панел на високо равнище на Младежкия форум на Икономическия и социален съвет на Организация на обединените нации (ООН) в Ню Йорк, САЩ. Във форума се включиха над 60 министри по въпросите на младежта от цял свят. Министър Кралев е първият български министър, който взима участие в престижния форум, официално открит от заместник- генералния секретар на ООН, Н. Пр. Амина Мохамед, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

По време на изказването си българският министър представи добрите практики в страната ни за включване на младите хора в процесите по вземане на решения, свързани с техните права. В рамките на панела “Ролята на младите хора в изграждане на устойчиво развитие” Красен Кралев заяви, че като председателстваща страна на Съвета на ЕС България е длъжна да отговори на нуждите на младите хора в Европа чрез изграждането на работещи мерки и програми. “Бъдещето на Европа и младите хора” е един от ключовите приоритети за страната ни по време на Председателството ни, посочи той и поздрави специалния пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикрманаяке, която бе и модератор на панела, за нейната ангажираност към защитаването на младежките права. Красен Кралев изтъкна, че България е горда, че също е имала силна номинация на млад човек за същата позиция.

Той изтъкна, че през 2018 г. трябва да бъде разработена следващата европейска стратегия за младежта, която се занимава с приоритетите в областта на младежта и отговаря на нуждите на младите хора. "По този начин се стремим да осигурим платформа за ефективна комуникация между различни заинтересовани страни, включително млади хора и младежки организации. Тази платформа ще бъде организирана в рамките на Европейската младежка конференция, която ще се проведе в България през април. Ще имаме около 250 участници от страните-членки на ЕС, Западните Балкани и Източното партньорство, където се стремим заедно да разработим до 10 европейски младежки цели, които ще бъдат директна препоръка към следващата стратегия на ЕС за младежта. В този смисъл ще имаме директен резултат, постигнат чрез процес на участие и приобщаване", подчерта министър Кралев.

По време на форума Красен Кралев разговаря със специалния съветник по младежките въпроси на Държавния департамент на САЩ Анди Рабенс. Очаква се в рамките на работната си визита в Ню Йорк министър Кралев да проведе oще ключови срещи с представители на страните-членки на ООН и ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България